Agenția Europeană de Mediu: 25.000 de morți premature în România din cauza poluării aerului cu particule fine

Poluarea aerului cu particule fine a cauzat 422.000 de decese premature în Europa, din care 25.000 în România, în 2015, arată un raport al Agenției Europene de Mediu (AEM).

În ciuda îmbunătățirilor lente, poluarea aerului continuă să depășească limitele și valorile din ghidurile Uniunii Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit datelor și informațiilor actualizate publicate luni de AEM, preluate de Mediafax.

Politicile anterioare și actuale și progresele tehnologice au dus la un progres lent, dar constant în direcția reducerii acestor efecte negative. Estimările actualizate din raport arată că, în 2015, concentrațiile de PM2,5 au cauzat aproximativ 422.000 de decese premature în 41 de țări europene, din care circa 391.000 au fost în cele 28 de state membre ale UE.

În ceea ce privește România, raportul estimează că poluarea cu particule PM2,5 a cauzat 25.400 de decese premature în anul 2015.

Transportul rutier este una dintre principalele surse de poluare a aerului din Europa, potrivit raportului intitulat „Calitatea aerului în Europa — Raport 2018”. Emisiile provenite din agricultură, producția de energie, industrie și gospodării contribuie, de asemenea, la poluarea aerului.

„În ceea ce privește poluarea aerului, emisiile generate de transportul rutier sunt adesea mai dăunătoare decât cele provenite din alte surse, deoarece aceste emisii au loc la nivelul solului și tind să se producă în orașe, aproape de oameni. De aceea, este atât de important ca Europa să își dubleze eforturile pentru a reduce emisiile din transport, energie și agricultură și pentru a investi în a le face mai ecologice și mai durabile”, a declarat Hans Bruyninckx, director executiv al AEM.

Sursa foto: pixabay.com