Prognoza FMI pentru România în contextul coronavirusului

Economia României va scădea cu cinci procente în acest an, iar rata șomajului va crește la peste 10% pe fondul efectelor economice generate de coronavirus, estimează Fondul Monetar Internațional.

De asemenea, inflația va fi de 2,2%, iar deficitul bugetar de 5,5 procente. Pentru 2021, FMI estimează o creștere economică de 3,9% pentru România, o inflație de 1,5%, un deficit bugetar de 4,7 procente și scăderea șomajului la 6%.

În ceea ce privește economia globală, experții instituției financiare prognozează că aceasta va scădea cu 3% în 2020 din cauza măsurilor luate pentru limitarea pandemiei de coronavirus, cea mai puternică scădere de la Marea Depresie din anii 1930. FMI anticipează o revenire parțială în 2021, cu economia mondială în creștere cu 5,8%, însă previziunile sunt marcate de „incertitudine extremă”, iar rezultatele pot fi mult mai grave, în funcție de evoluția situației legate de Covid-19.

„În cel mai bun scenariu al FMI, lumea va pierde 9.000 de miliarde de dolari în doi ani, mai mult decât PIB-ul combinat al Germaniei și Japoniei”, a declarat Gita Gopinath, economistul-șef al Fondului Monetar Internațional.

 

Sursa foto: https://www.facebook.com/imf/

 

Ne poți asculta și aici: