Analiză: Apetitul pentru business, în scădere. Multe companii pun în așteptare investițiile

2019 ar putea aduce o scădere semnificativă a numărul companiilor care fac afaceri în România, pe fondul instabilității fiscale, a creșterii costurilor operaționale și a restrângerii și scumpirii finanțării, la care se adaugă accentuarea crizei din piața muncii, arată o analiză Sierra Quadrant.

În aceste condiții, arată documentul citat de Mediafax, tot mai mulți oameni de afaceri vor pune pe „hold” investițiile sau chiar ar putea ieși din business, fenomen care a început încă din 2018.

Numărul firmelor și PFA-urilor nou înființate în 2018 a scăzut față de anul precedent, pe ansamblu, cu peste 1.100, la 135.532, arată datele de la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Relevant este faptul că numărul SRL-urilor nou înființate s-a redus cu peste 4.000 anul trecut, la 94.244. „Chiar dacă la prima vedere, pe ansamblu, numărul firmelor și al PFA-urilor active din punct de vedere juridic a crescut în 2018 cu 4,88% față de anul precedent, la 1.319.921, în 2018 s-au semnalat mai puține firme noi și mai multe firme dizolvate sau care și-au suspendat activitatea, semn că există zone în care problemele s-au accentuat’’, arată analiza Sierra Quadrant.

Astfel, în 2018 şi-au suspendat activitatea 18.038 firme, un plus de 10,12% faţă de anul anterior, iar 34.358 de firme au fost dizolvate, cu 10,13% mai multe decât în 2017.

În ceea ce privește insolvențele, numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a scăzut cu 8,77%, în 2018, comparativ cu perioada similară din anul anterior, la 8.304 față de 9102.

,,Într-o economie în care creditul furnizor s-a extins îngrijorător de mult, firmele insuficient capitalizate cad pradă blocajului financiar, neîncasarea unor facturi într-un termen optim ducând la suspendarea activității. Dincolo de blocajul financiar, multe dintre firmele ajunse în criză nu au planuri de investiții bine conturate, cu strategii de risc, iar dacă le au, acestea nu țin cont de realitățile din economie’’, afirmă experții Sierra Quadrant.

Capitala, acolo unde activează și cele mai multe companii, s-a aflat în 2018 pe primul loc în topul celor mai riscante zone de business. Astfel, cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă în anul precedent au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 1.637. Ierarhia continuă cu judeţele Bihor, Timiş și Iaşi.

Bucureștiul conduce și la firme cu activitatea suspendată (1.897) și este urmat de județele Bihor cu 1045 și Cluj cu 816.

În ceea ce privește dizolvările, din totalul de 34.358, Capitala a adunat peste 6700 de cazuri, urmată fiind de județele Cluj și Timiș.

2019 se anunță un an plin de provocări pentru mediul de afaceri. Deprecierea monedei naționale din ianuarie și creșterea semnificativă a prețurilor din sectorul energiei sunt doar două dintre semnalele care vin să contureze această perspectivă.

„Pentru companii va fi o adevărată provocare să își creioneze un plan de business coerent. Probabil vom asista la o politică de expectativă în multe domenii, investițiile urmând să fie puse în stand-by. Consolidarea afacerilor, privită din prisma asigurării resurselor financiare, a lichidității, se va afla în prim-plan, în condițiile în care, în multe domenii, există deja semnale de încetinire”, a declarat Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant.

Sursa foto: pixabay.com

X
X
X