Anchetă a Colegiului Medicilor la Spitalul CFR Cluj, unde un medic este acuzat că a făcut operații oftalmologice fără să aibă acest drept (UPDATE)

Colegiul Medicilor din Cluj va demara o anchetă la Spitalul CFR Cluj, după ce deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a reclamat că un medic ar fi făcut operații oftalmologice fără a avea acest drept.

„În legătură cu situația consultațiilor și a intervențiilor chirurgicale oftalmologice efectuate ilegal de către un medic la Spitalul CFR Cluj-Napoca vă rog să trimiteți în regim de urgență Corpul de Control al Ministerului Sănătății și reprezentații Casei Naționale de Asigurări pentru a verifica relația suspectă dintre o clinică privată și secția de Oftalmologie a Spitalului CFR Cluj-Napoca din ultimii 10 ani. Vă rog să verificați dacă, în ultimii 10 ani, doamna Crina Melania Nistor a consultat sau operat în mod ilegal pacienți cu diferite afecțiuni ale ochiului, însușindu-și în mod fals titlul de medic specialist oftalmolog, până în luna octombrie a anului 2018 când a primit dreptul acesta. Vă rog să verificați dacă doamna doctor Nistor ar fi pretins că are calitatea de medic oftalmolog, până în luna octombrie 2018, în interacțiunile cu pacienții, la Spitalul CFR sau la clinicile private deținute de familia Nistor în Câmpia Turzii, Târgu Lăpuș sau Clinica Optinis”, se arată în interpelarea adresată Ministerului Sănătății de Emanuel Ungureanu.

De asemenea, deputatul a cerut și verificarea protocoalelor operatorii, astfel încât să se determine dacă prezența medicului Crina Nistor a fost consemnată în foile de observație și dacă aceasta și-a luat examenele de specialitate în condițiile stabilite de lege.

Contactat de Mediafax, directorul Spitalului CFR Cluj-Napoca, Călin Vlad, a refuzat să comenteze interpelarea depusă de Emanuel Ungureanu, susținând că singurul abilitat este Biroul de Presă al Ministerului Transporturilor.

Colegiul Medicilor din Cluj va demara verificări în acest caz

Președintele Colegiului Medicilor din Cluj, profesorul Ion Puia, a declarat că instituția se va autosesiza și va contacta atât medicul vizat, cât și conducerea spitalului. Acesta a precizat că medicii rezidenți pot lua parte la operații, sub supraveghere, în ultimii ani de specializare. Potrivit președintelui Colegiului Medicilor Cluj, cazul de față nu poate fi comparat cu cel al medicului fals italian, intens mediatizat.

„Diferența este mare. În primul rând, în acel caz se pare că persoana respectivă nu era medic și avea o diplomă din Priștina, deci nu aș face o paralelă. În același timp nu pot să mă autopronunț cu privire la ceva ce nu este oficial. Am citit aseară, am discutat cu doamna jurist și trebuie să cerem un punct de vedere, să ne autosesizăm. Luăm situația în serios, din moment ce ne autosesizăm și demarăm o anchetă. Va trebui să primim un punct de vedere atât din partea spitalului CFR, cât și a persoanelor direct implicate. Eu primesc toate sesizările, chiar și când nu respectă parametrii unei reclamații. În ultimii trei ani nu au fost reclamații cu privire la această activitate”, a declarat, pentru EBS Radio, Ion Puia, președintele Colegiului Medicilor din Cluj.

UPDATE

Conducerea Spitalului CFR din Cluj-Napoca a declanșat, de asemenea, propria anchetă în acest caz, potrivit Ministerului Transporturilor.

Ministerul Transporturilor a subliniat că medicul Crina Nistor nu are nicio relație contractuală cu spitalul clujean.

„În urma informațiilor apărute în spaţiul media privind exercitarea profesiei de medic oftalmolog la Spitalul Clinic CF Cluj, aflat în subordinea Ministerului Transporturilor, de către doamna doctor Nistor, menţionăm faptul că aceasta nu are nicio relaţie contractuală cu unitatea amintită. Ministerul Transporturilor, prin structura de specialitate, a iniţiat propriile demersuri pentru analiza acestei situaţii. Întărim faptul că Spitalul Clinic CF Cluj nu are niciun contract cu clinica privată a soţului doamnei doctor. De menţionat este faptul că Spitalului Clinic CF Cluj, prin Comitetul Director, s-a autosesizat, declanşând o anchetă internă, ale cărei rezultate vor fi făcute publice”, au arătat reprezentanții Ministerului Transporturilor, potrivit Mediafax.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: stirimed.ro

Ne poți asculta și aici: