Autoritățile vor face verificări în Pădurea Hoia – Baciu, după tăierile masive de copaci

Conducerea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva a anunțat verificări în cazul tăierilor masive de copaci din Pădurea Hoia – Baciu, urmând să fie stabilit ce instituție este competentă să facă anchetă în acest caz, dat fiind faptul că e o pădure privată.

„Am văzut și eu situația din Pădurea Baciu. Este o este o pădure privată și am să cer date celor de la Cluj să vedem dacă este pe competența mea sau dacă este pe autoritate, dacă este într-un ocol de regim silvic”, a spus directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, citat de Mediafax.

Și ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a anunțat că va cere corpului de control să verifice în teren dacă suprafața este cea care se regăsește și în acte.

Pădurea Hoia-Baciu din Cluj este una dintre cele mai faimoase din România, cunoscută datorită fenomenelor paranormale descrise de unii vizitatori, care au inclus-o în topurile locurilor bântuite. Poiana Rotundă de aici ar putea deveni însă şi ea doar o legendă, dacă tăierile de copaci continuă.

Alex Surducan, ghid şi fondator al Asociaţiei „Romania – Your Lifetime Experience” (RYLEx), este omul care i-a plimbat pe turişti şi a petrecut zeci de ore, pe timp de zi şi de noapte, în pădure. Este şi cel care a semnalat, în ultimele zile, tăieri de copaci care continuă să afecteze zona şi să pună în adevărat pericol obiectivul turistic.

„Poiana Rotundă este cea mai căutată din pădure, acolo vin turiştii tot timpul. Este destul de distrusă acum, o parte din zidul de vegetaţie e distrus, arată oribil. Sper să se refacă până la primăvară, când începe sezonul turistic, dar nu ştiu cât. Am văzut că a apărut un drum forestier nou, s-au rupt copacii, vegetaţia care înconjura Poiana Rotundă. Au trecut cu remorcile şi tractoarele. Arată urât, chiar eram cu un turist în zonă când am văzut, arăta ca după război. Am văzut acum şi copacii tăiaţi la un metru şi jumătate distanţă de pământ, cei pe care i-am postat pe Facebook recent”, a declarat pentru Mediafax Alex Surducan.

Sursa foto: Facebook/Hoia-Baciu Project

Ne poți asculta și aici: