Antreprenorii care produc mașini electrice în România: „Ne-am apucat dintr-un motiv simplu – mașina electrică are de zece ori mai puține componente decât una standard”

O mașină electrică are de zece ori mai puține componente decât una standard. Este motivul principal pentru care doi antreprenori din Cluj și Baia-Mare au crezut că ideea lor de business, de a produce în România autovehiculele viitorului, este realizabilă.

Cei doi antreprenori au obținut și o finanțare europeană pentru proiectul lor și au livrat deja pe piață astfel de vehicule, full electric. Cei doi speră că până la finalul anului atelierul în care le produc acum să fie înlocuit de o mini fabrică cu linie de asamblare.

„Motivul pentru care o firmă mică, cum e a noastră, poate să asambleze mașini electrice este foarte simplu: o mașină electrică are foarte puține componente. Una standard are 10.000 de piese, spre deosebire de a noastră, care are doar 1.000 de piese (cu tot cu șuruburi, n.red.). Ne-am gândit, câtă vreme nu putem concura cu marile branduri, singura noastră posibilitate este să producem cele mai ieftine autovehicule electrice de pe piață. Avantajul nostră este că avem costuri reduse de funcționare”, a explicat Gheorghe Mureșan, managerul general al companiei

Prețul autovehiculelor electrice asamblate în România pleacă de la mai puțin de 7.000 de euro, prin programul Rabla Plus. Autonomia lor depășește 120 de kilometri.

„Am pornit de la ideea de a ne mișca verde peste tot și să nu fie costuri foarte mari la achiziții. Avem mașini cu 2 sau 4 locuri, echiparea și motorizarea diferă de la un tip la altul. Putem, pe aceeași categorie, să punem două tipuri de motorizări”, a declarat și Andi Ostroveanu, co-managerul firmei.

La Baia Mare vor fi produse 10 astfel de autovehicule pe zi. Mașinile electrice made in România au fost prezentate recent la un eveniment pe tema mobilității alternative, organizat la Cluj.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: