Apartamentele cu una și două camere, cele mai căutate la Cluj. Explicația: plafonarea sumelor pentru Prima casă

Clujenii care sunt în căutarea unui apartament apelează tot mai puțin la agențiile imobiliare.

Potrivit unui studiu, procentul tranzacțiilor care se realizează direct între cetățeni a crescut cu aproape 8% față de acum doi ani. În același timp, convențiile încheiate prin intermediul unei agenții imobiliare au scăzut de la 35%, la 30%.

Potrivit aceluiași studiu, în topul preferințelor clujenilor se află apartametele cu una sau două camere. Acest lucru nu reprezintă o surpriză, spun experții imobiliari.

„Programul Prima casă este plafonat la 60.000 de euro pentru imobile vechi și 70.000 de euro pentru imobile noi. La banii ăștia de abia îți cumperi o cameră în centru sau două camere în cartiere. Și atunci e normal ca apartamentele de una și două camere, per total, să fie mai des tranzacționate decât cele cu trei și patru camere”, a declarat pentru EBS Radio Tudor Marc, expert imobiliar.

În acest moment, prețul unui apartament cu două camere se ridică la aproape 70.000 de euro, iar al unei garsoniere la 53.000 de euro.

Din punctul de vedere al prețurilor, în acest an piața imobiliară s-a temperat și s-a stabilizat.

„Creșterea de prețuri în anul 2018 a fost mai mică în procente decât creșterile din 2016 și 2017. În 2018, piața imobiliară clujeană a ajuns la o oarecare maturitate. Iar 2019 va fi un an al continuității acestei maturizări a pieței imobiliare clujene”, susține Tudor Marc.

Expertul suține că anul 2019 nu va aduce scăderi spectaculoase de prețuri la bunurile imobiliare.

Alexandra Ogruțan

Ne poți asculta și aici: