AUDIO | Dragoș Damian, la EBS Radio: România să își facă stocuri de medicamente esențiale

România trebuie să își facă stocuri de medicamente utile în tratarea afecțiunilor specifice sezonului rece, dar și în tratamentul aprobat de Ministerul Sănătății pentru COVID-19. Este opinia directorului executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România, Dragoș Damian.

Potrivit acestuia, se poate evita astfel o situație precum cea de la începutul pandemiei, când importurile de medicamente, de materii prime, dar și de materiale sanitare s-au făcut cu dificultate ori au fost chiar blocate. Chiar dacă aceste restricții nu mai există în prezent, numeroase țări europene au început să își facă aceste stocuri, inclusiv de la companii care produc în țară, spune Dragoș Damian, CEO-ul producătorului de medicamente Terapia Cluj.

Acesta a subliniat că spre deosebire de materialele sanitare, care pot fi produse mai repede, producția de medicamente are un proces mai îndelungat:

„În momentul când ai o comandă dintr-un anumit medicament, poți să îl planifici cu 3 și până la 24 de luni în avans. Cel mai bun exemplu este vaccinul antigripal, care trebuie planificat ca număr de doze și cu un an înainte, ca producătorii să aibă capacitatea să îl fabrice. Nu este o idee rea ca de anul acesta sau de anul viitor să avem un stoc de medicamente, esențiale, nu medicamente inutile, mai ales cele din anestezie-terapie intensivă și în acest caz specific cele din răceală și gripă și din protocolul anti-COVIDal Ministerului Sănătății”, a spus Dragoș Damian la emisiunea Forum EBS, difuzată joi seară.

Ascultați mai jos o parte din intervenția lui Dragoș Damian pe această temă:

 

Până acum, Ministerul Sănătății a achiziționat aproximativ 3 milioane de doze de vaccin antigripal, din care aproximativ 100.000 vor ajunge în județul Cluj. De asemenea, României i-au fost distribuite începând din august, doze de Remdesivir, medicament utilizat în tratamentul Covid, pentru 5.000 de pacienți. România ar urma să primească o nouă tranșă din Remdesivir și ca urmare a unui nou contract semnat de Uniunea Europeană cu producătorul medicamentului pentru asigurarea a 500.000 de cure pentru pacienți din 37 de țări europene.

Ovidiu Cornea