Autoritățile române exclud, pentru moment, relaxarea restricțiilor

Eventuale măsuri de relaxare a restricțiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare din rațiuni de securitate sanitară, transmit reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică. 

Aceștia afirmă că deciziile luate până acum de autorități își dovedesc eficiența în combaterea răspândirii noului coronavirus și se impune respectarea strictă a acestora în continuare.

„Dezbaterile referitoare la ridicarea graduală a restricțiilor trebuie să țină cont de evoluția epidemiologică în fapt, precum și de necesitatea prevenirii riscurilor referitoare la un alt val de infectare”, arată GCS.

Potrivit autorităților, se fac permanent estimări asupra evoluției răspândirii virusului, care se bazează în primul rând pe comportamentul social și pe rata de conformare a cetățenilor față de măsurile deja adoptate.

„În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricțiilor privesc inițiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toți factorii implicați în gestionarea situației răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de toate riscurile și de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetățenilor. În analiza referitoare la eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor se va ține cont de recomandările Comisiei Europene, precum și de coordonarea cu celelalte state ale Uniunii Europene”, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că se aşteaptă la încă una, două săptămâni de creştere a numărului de cazuri de Covid-19 şi le-a cerut românilor încă şapte, zece zile de răbdare. El a precizat că posibilele relaxări ale măsurilor luate în timpul pandemiei nu vor duce la reluarea spectacolelor, a activităților sportive sau la redeschiderea mall-urilor. În funcție de dinamică, acestea se vor produce în următoarele 2-3 luni, a spus Nelu Tătaru la un post de televiziune.

 

 

Ne poți asculta și aici: