Az iskolai bántalmazást még az elején kell megfékezni

,,Az iskolai bántalmazás” című kötet az iskolában történő bántalmazás kérdéskörét mutatja be, az úgynevezett bullying folyamatotot dolgozza fel 2018 -ban végzett felmérésekre alapozva, a kolozsvári magyar tannyelvű, V-VIII. osztályokban. Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum díszteremében rendezett könyvbemutatón a statisztikai adatokon túl szó volt a prevenciós és a beavatkozási lehetőségekről, valamint a szülő-pedagógus-szakember szerepéről a jelenség elkerülésének, megfékezésének érdekében.

Az est moderátora Albert Antal Orsolya újságíró megszólaltatta a kötet szerkesztőit, válaszokat keresvén gyakori kérdésekre, amelyek megfogalmazódhatnak úgy a szülőkben mint az oktatókban, akár a diákokban.

A kiadványt összeállították: Baxter-Dáné Gabriella, Keresztesi Polixéna, Nagy Wolf Ildikó, Ráduly-Zörgő Éva, Vitus Bulbuk Emese.

Az oktatók nem kell figyelmen kívül hagyják a bántalmazás jelenségét, akár fizikai típusú, de beszélhetünk akár kirekesztésről vagy hosszan tartó fenyegetésekről, vagy bármilyen más típusú verbális illetve non-verbális bántalmazásról. Habár az iskolákban a gyerekek természetesen szoktak bakalódni, a bullyingtól viszont úgy külömböztetjük meg, hogy ez utóbbi magatartás, azaz a bullying hosszabb időn keresztül történő jelenség, ahogy a szakemberek megfogalmazták: nem arról van szó, hogy a gyerekek egyik nap összevesznek és másik nap kibékülnek, a bullying hosszan tartó, rendszeres, ismétlődő zaklatást jelent. Az iskolapszihológusok ugyanakkor a cyberbullyingra is felhívták a figyelmet, amely interneten keresztül történik. Általában az erősebb bántalmazza a gyengébbet, a gyengeség az pedig jelenthet akár valamilyen fizikai másságot, de a legfontosabb külömbség az az alacsony önértékelés és az a tény, hogy a gyerek nem tudja megvédeni magát. A szakemberek azt tanácsolják, hogy az iskolákban az oktatók együtt a szülőkkel összefogva küzdjenek a bántalmazás folyamata ellen, annak érdekében, hogy a gyerekek ne félve menjenek iskolába és természetesen ez ne legyen kihatásra rájuk majd a későbbiekben. Ez egy közös munka lenne, a szülői, tanári közösség összefogásával, egy közös cél érdekéért: a gyerekek jövőjéért.

A bántalmazott, illetve bántalmazó attitűdöt a gyerekek nem minden esetben növik ki, valószínű az is, hogy felnőtté vállva ugyanezt a magatartást adoptálják.

A következő hanganyagban Keresztesi Polixéna pszichológus magyarázza el ezt a folyamatot, azt a jelenséget, hogy hogyan lehet ezeket a típusú magartartásformákat tovább vinni az életben és nagykorúvá, felnőtté válva hogyan lehet kezelni. Természetesen mindig könnyebb még hamarabb rádöbbeni, ha létezik ilyen jellegű probléma mint a későbbiekben orvosolni, amely természetesen nem lehetetlen, de mindenképp könnyebb a gyerekkorban elejét venni. A személyiségfejlődésről, Keresztesi Polixéna, pszichológus:

A rendezvényt a PsihoProEdu Egyesület rendezte, amely pszichológiai és nevelési tanácsadással, pályaválasztási tanácsadással, pszichológiai vizsgálatok, tanulási nehézségek korrekciójával, logopédiai terápiával, illetve családterápiával és párterápiával foglalkozik.

Török-Ágoston Rebeka

Ne poți asculta și aici: