Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Az iskolai bántalmazást még az elején kell megfékezni

,,Az iskolai bántalmazás” című kötet az iskolában történő bántalmazás kérdéskörét mutatja be, az úgynevezett bullying folyamatotot dolgozza fel 2018 -ban végzett felmérésekre alapozva, a kolozsvári magyar tannyelvű, V-VIII. osztályokban. Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum díszteremében rendezett könyvbemutatón a statisztikai adatokon túl szó volt a prevenciós és a beavatkozási lehetőségekről, valamint a szülő-pedagógus-szakember szerepéről a jelenség elkerülésének, megfékezésének érdekében.

Az est moderátora Albert Antal Orsolya újságíró megszólaltatta a kötet szerkesztőit, válaszokat keresvén gyakori kérdésekre, amelyek megfogalmazódhatnak úgy a szülőkben mint az oktatókban, akár a diákokban.

A kiadványt összeállították: Baxter-Dáné Gabriella, Keresztesi Polixéna, Nagy Wolf Ildikó, Ráduly-Zörgő Éva, Vitus Bulbuk Emese.

Az oktatók nem kell figyelmen kívül hagyják a bántalmazás jelenségét, akár fizikai típusú, de beszélhetünk akár kirekesztésről vagy hosszan tartó fenyegetésekről, vagy bármilyen más típusú verbális illetve non-verbális bántalmazásról. Habár az iskolákban a gyerekek természetesen szoktak bakalódni, a bullyingtól viszont úgy külömböztetjük meg, hogy ez utóbbi magatartás, azaz a bullying hosszabb időn keresztül történő jelenség, ahogy a szakemberek megfogalmazták: nem arról van szó, hogy a gyerekek egyik nap összevesznek és másik nap kibékülnek, a bullying hosszan tartó, rendszeres, ismétlődő zaklatást jelent. Az iskolapszihológusok ugyanakkor a cyberbullyingra is felhívták a figyelmet, amely interneten keresztül történik. Általában az erősebb bántalmazza a gyengébbet, a gyengeség az pedig jelenthet akár valamilyen fizikai másságot, de a legfontosabb külömbség az az alacsony önértékelés és az a tény, hogy a gyerek nem tudja megvédeni magát. A szakemberek azt tanácsolják, hogy az iskolákban az oktatók együtt a szülőkkel összefogva küzdjenek a bántalmazás folyamata ellen, annak érdekében, hogy a gyerekek ne félve menjenek iskolába és természetesen ez ne legyen kihatásra rájuk majd a későbbiekben. Ez egy közös munka lenne, a szülői, tanári közösség összefogásával, egy közös cél érdekéért: a gyerekek jövőjéért.

A bántalmazott, illetve bántalmazó attitűdöt a gyerekek nem minden esetben növik ki, valószínű az is, hogy felnőtté vállva ugyanezt a magatartást adoptálják.

A következő hanganyagban Keresztesi Polixéna pszichológus magyarázza el ezt a folyamatot, azt a jelenséget, hogy hogyan lehet ezeket a típusú magartartásformákat tovább vinni az életben és nagykorúvá, felnőtté válva hogyan lehet kezelni. Természetesen mindig könnyebb még hamarabb rádöbbeni, ha létezik ilyen jellegű probléma mint a későbbiekben orvosolni, amely természetesen nem lehetetlen, de mindenképp könnyebb a gyerekkorban elejét venni. A személyiségfejlődésről, Keresztesi Polixéna, pszichológus:

A rendezvényt a PsihoProEdu Egyesület rendezte, amely pszichológiai és nevelési tanácsadással, pályaválasztási tanácsadással, pszichológiai vizsgálatok, tanulási nehézségek korrekciójával, logopédiai terápiával, illetve családterápiával és párterápiával foglalkozik.

Török-Ágoston Rebeka

Te-ar mai putea interesa

X
X
X