BNR limitează, de la 1 ianuarie 2019, gradul de îndatorare pentru creditele de consum și ipotecare

Nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și de 20% la cele în valută, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României (BNR).

Decizia a fost luată de Consiliul de Administrație al BNR, care a modificat Regulamentul BNR nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare, cu modificările și completările ulterioare, a informat instituția. „Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută. Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziționării primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor”, se detaliază într-un comunicat de presă al BNR, informează Mediafax.

Regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN. Măsuri similare de ordin prudențial au fost adoptate deja în alte țări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia.

Toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019 se soluționează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, susțin reprezentanții Băncii Centrale. Astfel, modificările la Regulamentul BNR nr. 17/2012 vor fi publicate în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019.

Reprezentanții Băncii Centrale susțin că au luat această decizie din următoarele două motive: simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice și consolidarea creșterii sustenabile a activității de creditare și protejarea populației cu venituri medii și cu venituri sub valorile medii în sensul îmbunătățirii capacității de plată, pentru creditare sănătoasă.

Reprezentanții Băncii Centrale afirmă că oricine dorește un credit își poate calcula ce sumă poate plăti lunar sub formă de rate la bănci și IFN. Astfel, la calcularea gradului de îndatorare nu vor mai fi scăzute din venitul net: cheltuieli de subzistență, alte ajustări privind veniturile, ajustări de șocuri privind cursul de schimb, rata dobânzii, venitul disponibil.

Cu toate acestea, rata lunară maximă va fi, în continuare, variabilă de la o bancă la alta.

Ne poți asculta și aici: