Bună Ziua, Europa și Andrei Mureșanu sunt cartierele preferate de managerii și specialiștii din companiile clujene, iar Iris, Bulgaria și Între lacuri sunt cele în care locuiesc cei mai mulți muncitori sau lucrători din servicii.
Potrivit Pactului pentru Mobilitate, realizat de specialiști clujeni din mai multe domenii, aproape 40% dintre persoanele ocupate din cartierul Bună Ziua lucrează în funcții de conducere ori sunt specialiști în diverse companii din oraș. Proporția este mare și în cazul cartierului Europa (38%), dar și în Andrei Mureșanu, Făget și Borhanci, unde procentul de manageri și specialiști atinge aproape 30%.
Aceștia sunt posesori de mașini de capacitate mare și locuiesc în case unifamiliale amplasate în cele mai noi cartiere ale orașului. „Noile urbanizări nu au fost deservite sau sunt problematic deservite de transportul public, iar starea drumurilor publice și private din aceste zone a solicitat autoturisme cu volum cilindric mare”, se arată în studiu.
Reprezentanții Companiei de Transport Public (CTP) Cluj susțin că în ultimii ani au fost deschise noi linii sau extinse cele existente tocmai pentru a acoperi noile cartiere. „Cel mai recent s-a deschis linia 29, care merge până sus la Sfântul Ion. De asemenea, linia 29 s-a extins din Piața Mihai Viteazu până jos la Farmec, tot pentru a veni în întâmpinarea celor care își desfășoară activitatea sau locuiesc în aceste zone. S-a extins linia 36 L pentru cartierul Someșeni, s-a deschis linie nouă pe strada Edgar Quinet, la cererea locuitorilor. S-a extins linia 42, care merge pe strada Câmpului, s-a extins linia 40, care merge până în Făget, s-a extins linia 46B, care merge în Făget, dar prin cartierul Zorilor. Asemenea exemple vă pot da multe”, a declarat, pentru EBS Radio, Liviu Neag, directorul CTP.
Potrivit studiului, cei mai mulți muncitori și lucrători în servicii locuiesc în cartierele Iris, Bulgaria, Între lacuri și Mărăști.
Cercetarea mai arată faptul că, în Cluj, cea mai mare parte a activităților de servicii este concentrată în zona centrală și în zonele de case unifamiliale din cartierele Grigorescu, Gheorgheni și Andrei Mureșanu, în timp ce sectorul IT și al comunicațiilor sunt localizate central. Pe de altă parte, activitățile industriale sunt plasate pe platforma din Nord, iar depozitele logistice sunt la periferia orașului, în Nord-Est și Nord-Vest.
Datele au fost publicate în Pactul pentru Mobilitate, realizat în cadrul Fondului de Inovare, inițiat de Centrul Cultural Clujean. Pactul pentru Mobilitate este un grup de lucru constituit în cadrul Fondului de Inovare în noiembrie 2017, ce reunește specialiști din administrația locală, companii și universități, ce sunt interesați de utilizarea de date disponibile la nivel municipal legate de trafic pentru proiecte civice care îmbunătățesc calitatea vieții.
Ovidiu Cornea