Burse mai mari pentru peste 13.000 de elevi clujeni

Peste 13.000 de elevi din școlile și liceele clujene vor avea burse mai mari, de anul acesta. Majorările, de 5 lei pe lună, se aplică pentru toate categoriile de burse, de performanță, merit, studiu, respectiv cele sociale.

Cei mai mulți tineri, peste 10.000, primesc burse de merit, pentru medii mai mari de 8,50 și nota 10 la purtare. Aceștia primesc lunar 100 de lei. Alți peste 250 de elevi din Cluj-Napoca beneficiază de burse de performanță, în valoare de 130 de lei.

„În primul rând este o recunoaștere a performanțelor mele în fotbal și este o onoare de a beneficia de acești bani și îi strâng pentru viitor, când îmi propun să îmi cumpăr ceva mai mare”, spune Adela Iosif, elevă în clasa a X-a la Liceul „Nicolae Bălcescu”, care joacă la cea mai titrată echipă de fotbal feminin, Olimpia Cluj.

„Această bursă înseamnă o recunoaștere, chiar dacă nu la fel de mare cum ne-am aștepta, e totuși o recunoaștere a meritelor și ne ajută fiecare ban în plus cu o cafea, cu chestii pe care le cumpărăm pentru școală sau pentru acasă”, povestește Răzvan Dan Petri, licean în clasa a XII-a. „Consider că bursa asta, pe mine personal mă ajută, nu neapărat în prezent, dar în viitor o să mă ajute foarte mult pentru că eu îmi strâng toate bursele”, spune Codruța Florina Bonta, în ultimul an de liceu la „Nicolae Bălcescu”. Răzvan și Codruța au obținut locul II la Olimpiada Națională de Argumentare, Dezbatere și Gândire Critică „Tinerii Dezbat”.

Peste 700 de elevi de la Liceul „Nicolae Bălcescu” primesc burse, lucru care îi stimulează să își depășească performanțele. „Noi avem 1.730 de elevi de la clasa 0 până la liceu, vreo 700 sunt în învățământul primar, deci cam 1.000 sunt la gimnaziu și liceu. Dintre aceștia, peste 700 iau burse, adică mai mult de 70%. Îi stimulează foarte mult, pentru că sunt banii lor, să învețe, să aibă medii bune și să nu aibă medii scăzute de purtare, să nu facă absențe”, spune Marinela Zamfir, directoarea unității de învățământ.

În semestrul I al anul școlar în curs, valoarea burselor acordate de primăria clujeană a depășit 1,2 milioane de lei. Proiectul de majorare a burselor va fi dezbătut de consilierii locali în ședința de mâine.

Text și foto: Ovidiu Cornea