Casa în care s-a născut Constantin Brâncuși s-a prăbușit

Casa de la Hobița, județul Gorj, unde s-a născut și a copilărit marele sculptor român Constantin Brâncuși s-a prăbușit.

Casa din lemn era într-o stare avansată de degradare de foarte mult timp. Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, a declarat, după aflarea acestei vești, că vechea casă din lemn este proprietate privată și, din acest motiv, statul nu a putut să intervină și să o reabiliteze.

„Direcția Județeană pentru Cultură Gorj, din subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale, intenționează să întreprindă o inspecție la fața locului. De asemenea, în aceeași curte, la câțiva metri distanță, autoritățile au construit o copie a casei, aceasta servind drept muzeu. Este necesară reglementarea de urgență a asigurării fondurilor pentru protejarea monumentelor istorice care se află într-o avansată stare de degradare și pentru care există riscul semnificativ de a dispărea în timp scurt. Din păcate, ani mulți de dezinteres administrativ și politic ne-au adus în situația actuală în care, din cauza lipsei de fonduri, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale se află în imposibilitatea de a exercita dreptul de preemțiune cu privire la imobile monumente istorice și bunuri culturale mobile clasate, statul român pierzând astfel șansa de a achiziționa bunuri de valoare inestimabilă pentru patrimoniul său cultural”, a declarat George Ivașcu.

Ministrul Culturii a mai spus că ceea ce s-a întâmplat joi la Hobița trebuie să fie „un răsunător semnal de alarmă”. „Instituțiile statului au obligația de a adopta măsuri eficiente care să asigure conservarea patrimoniului cultural aflat astăzi, în ansamblul său, într-o criză care trebuie oprită. Nu avem această datorie doar față de înaintași ci, în primul rând, față de generațiile viitoare”.

Constantin Brâncuși s-a născut în 19 februarie 1876, în Hobița. Marele artist român a avut o contribuție covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.

În 1903, la 27 de ani Constantin Brâncuşi, a decis să părăsească România şi să meargă la Paris, la acea vreme capitala culturii mondiale.

Aflat în București, Constantin Brâncuşi a mers la Hobiţa pentru a-şi lua rămas bun de la mama sa, iar apoi a pornit, pe jos, spre Viena, de unde a plecat, în 1904, spre Munchen. După alte șase luni a pornit pe jos prin Bavaria și Elveția, până la Langres, în Franța. În cele din urmă a ajuns la Paris cu trenul.

Acolo a murit în 16 martie 1957 și a fost înmormântat în cimitirul Montparnasse.

Sursa foto: Historia

 

Ne poți asculta și aici: