Catedrala Notre-Dame din Paris, afectată de un incendiu devastator

Două treimi din Catedrala Notre-Dame din Paris a fost distrusă, luni seara, de un incendiu. Lideri din întreaga lume au reacționat și s-au declarat devastați de stricăciunile provocate de incendiul care a cuprins această clădire-simbol a Franței.

Un incendiu a izbucnit, luni seara, la Catedrala Notre-Dame din Paris. Potrivit autorităților franceze, citate de Mediafax, pompierii au reușit să salveze în întregime structura edificiului. Două treimi din clădire a fost, însă, distrusă de incendiul devastator. Din fericire, cele mai multe dintre obiectele de artă aflate în interiorul catedralei au fost recuperate și, mai mult, nimeni nu a fost rănit.

Potrivit primelor date, incendiul ar fi izbucnit la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei din capitala Franței.

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj, după ce a trecut pe Quai de Tournelle și a văzut flăcările care au cuprins catedrala și oamenii emoționați. El a spus că este convins că aceasta va renaște.

„Este o emoție imensă în seara aceasta la Paris. Nôtre Dame, simbol al creștinătății, al Franței, al culturii europene, emblemă a patrimoniului universal, e mistuită de flăcări. Am trecut tarziu pe Quai de Tournelle, vizavi de catedrală. Mii de oameni strânși pe poduri și pe cheiurile Senei priveau limbile de flăcări care țâșneau dintre ziduri. Erau tăcuți, unii cu lacrimi în ochi. Lacrimi de emoție simțeai și în vocea unor jurnaliști sau istorici de artă cunoscuți, cum ar fi Stephane Bern, care a izbucnit în plâns în timpul unei intervenții la televiune.
Când a pornit incendiul, în această după amiază, eram la 170 de kilometri de Paris, la Reims, într-o altă catedrală, la vernisajul unei expoziții superbe dedicată Reginei Maria. Catedrala Nôtre-Dame de Reims a fost complet distrusă acum o sută de ani. În primul război mondial, a fost lovită de aproape trei sute de obuze. Astăzi a renăscut. Așa se va întâmpla și cu Nôtre-Dame de Paris”
, a scris ambasadorul României la Paris.

Lideri din lumea întreagă, francezi, parizieni și turiști au reacționat după ce au văzut imaginile cu clădirea-simbol a Franței în flăcări, chiar în Săptămâna Mare celebrată de catolici. Mesaje au venit din întreaga lume, inclusiv din România, iar președintele Franței, Emmanuel Macron, a promis că va reconstrui catedrala, urmând să fie organizată o strângere de fonduri.

Sursa foto: Euronews

X
X
X