VIDEO | Mai mulți arbori au căzut, sub greutatea zăpezii, peste șase mașini parcate la Cluj. Pompierii spun că nu au fost victime

Zăpada a creat probleme în județul Cluj. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, ci doar pagube materiale. Primăria a dat mai multe amenzi firmelor de deszăpezire.

Pompierii clujeni au fost solicitați să intervină în mai multe locații, atât în timpul nopții, cât și în timpul zilei de luni.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, sub greutatea zăpezii, care a căzut neîntrerupt, mai mulți arbori sau ramuri de copaci au căzut peste șase mașini în oraș. Din fericire s-au înregistrat doar pagube materiale.

La ISU Cluj au mai fost primite sesizări privind două străzi înzăpezite din municipiile Dej și Câmpia Turzii, unde circulația era îngreunată, către care au fost direcționate către firmele de deszăpezire.

Primăria a dat amenzi firmelor care nu au intervenit prompt

Pe străzile din Cluj au fost împrăștiate peste 1.500 de tone de material antiderapant, aproximativ 20 de utilaje fiind implicate în intevenții, potrivit viceprimarului Dan Tarcea.

„Au fost multe telefoane și solicitări de a elibera câteva străzi, dar și căderile de zăpadă au fost masive. Într-o jumătate de oră s-au depus 3 până la 5 centimetri de zăpadă. Firmele au fost pe teren, s-a dat ordinul de începere a intervențiilor destul de repede, încă de la primele ninsori. Există întotdeauna loc de mai bine, dar pe Zona 1 și Zona 2, firmele au făcut intervențiile în timp util. Am avut și câteva sincope și au fost amendate firmele în măsura în care nu și-au făcut datoria, respectiv nu au intervenit pe anumite sectoare. Am avut câteva zone, Mănăștur și Zorilor, în care intervenția nu s-a făcut în timpul contractual și acolo am aplicat sancțiuni”, a declarat Dan Tarcea.

Viceprimarul a subliniat că problemele au intervenit în special în zonele de urgență 3, unde sunt inclusiv străzi din zona centrală, dar considerate mai puțin importante din punct de vedere al accesului auto.

„Intervenția este pe urgența 1, ori urgența 1 înseamnă căile importante și principale de acces, intrările în oraș, clinici, spitale, instituții publice. Dacă vă uitați la sesizări, solicitările majore au fost pe urgența 3, ceea ce este normal să fie la șase ore de la ninsoare. Fiecare urgență are un anumit interval de la ninsoare în care trebuie să se intervină. Astăzi dimineață asflatul a fost curat. Nu s-a terminat urgența 1 și 2 și de aceea au mers puțin cu întârziere pe urgența 3. Urgența 3 poate să fie stradă din centrul orașului, dar nu este vorba de o arteră importantă. Vă pot da ca exemle străzile Luceafărului sau Teo Peter din Zorilor, sau o extensie de la strada Câmpului, sau stânga-dreapta de la strada principală. Strada Sfântul Ion, chiar dacă este la marginea orașului, nu este în urgența 3, este o cale de acces importantă”, a mai precizat viceprimarul Clujului.

Astăzi la amiază, pompierii au fost solicitați să intervină pe strada Napoca, pentru a degaja zăpada de pe acoperișul unei clădiri.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: ISU Cluj

Ne poți asculta si aici: