CLUJ | Meditații la biserică. Elevii care se pregătesc de examene sunt ajutați la matematică de două cadre universitare

Matematica nu se învață doar în sala de clasă, ori la meditațiile clasice. O biserică din Cluj-Napoca organizează săptămânal meditații gratuite pentru tinerii care se pregătesc pentru Bacalaureat ori Evaluarea Națională.

La lecțiile particulare, care sunt gratuite, pot participa toți cei care se pregătesc pentru examene, indiferent dacă sunt în an terminal sau nu.

Două cadre universitare din Cluj își rup din timpul lor liber și îi ajută, voluntar, pe adolescenți să înțeleagă lucrurile care le-au scăpat la orele de curs. Alexa și Giuly, eleve în clasa a VII-a, sunt două dintre elevele care participă la orele de matematică.

„Nu prea mă descurc la matematică la școală și i-am zis tatălui meu să mă dea la ore. A văzut acest proiect și mi-a zis să vin aici. Mi se explică mult mai pe înțelesul meu și mai frumos, decât la școală și înțeleg mai bine”, spune Giuly, elevă la Școala Nicolae Titulescu.

„Oricât ai învăța, dacă nu faci exerciții nu reții și nu înțelegi prea mult. Ne mai spun și ne reamintesc și definiții, scurtături ca să ajungem la rezolvări”, completează și Alexa, elevă la Seminarul Teologic.

Chiar dacă le predau de obicei studenților, Alina Baias, asistent universitar la Politehnică și Oana Bode, lector la Facultatea de Business a UBB, spun că lucrul cu elevii le încarcă pozitiv și astfel transmit mai departe o formă de sprijin de care au beneficiat și ele.

„Noi ne dorim să fie un loc în care desfășurăm orele acestea de matematică în mod armonios. Să nu resimtă presiune, să știe că nu sunt notați ca la școală, să îndrăznească să întrebe, să înțeleagă că este în regulă și să greșim și să înțelegem apoi ce nu a fost bine. Cumva, când intri în fața unor studenți, știi că te afli în fața unor adulți responsabili, aici suntem în situația de a găsi explicații pe înțelesul lor. Încercăm să apelăm și la explicații care nu sunt numai de nivel superior matematic, ci să impliece tot felul de exemple, uneori hazlii, ca ei să țină minte, să poată gestiona mai departe noțiunea respectivă”, a spus Alina Baias.

Păstrarea cunoștințelor de matematică și exersarea lor, încă din clasele mici, este esențială pentru a nu pierde firul înțelegerii acestei materii, menționează și Oana Bode.

„Dacă nu înțelegi matematica începând chiar din clasa zero, clasa întâi și așa mai departe, este foarte greu să recuperezi mai departe. Bazele trebuie puse încă de când sunt mici. Beneficiul este de ambele părți, pentru cel care oferă, dar și pentru cel care primește. Pentru mine este o bucurie și o liniște sufletească foarte mare, sunt înconjurată tot timpul de copii, pentru ei sper ca beneficiul să fie în primul rând îmbogățirea ‘bagajului’ în matematică, să iubească matematica, să înțeleagă utilitatea acestei materii în viața de zi cu zi. Sper ca în viitor să ne întâlnim cu acești copii și să vedem că ne-au imitat în acest gest și oferă și ei un astfel de sprijin”, a spus cadrul universitar.

La rândul său, Alina Baias a răspuns și la o întrebare de care se izbește foarte des. “La ce îl ajută matematica pe un tânăr, care nu vrea neapărat să devină matematician?”

„Pot să vă dau exemple specifice, concrete, dar la modul general. În primul rând ne ajută la dezvoltarea noastră ca oameni, la dezvoltarea gândirii. Contează foarte mult cum abordez o problemă, cum o înțeleg, chiar dacă nu ar fi problemă de matematică, cum mă organizez, matematica ascunde în spate mai multe deprinderi și logica și toate cele. Astea le învățăm de mici”.

Întâlnirile cu elevii au loc într-un spațiu al parohiei ortodoxe Schimbarea la Față, de pe bulevardul Eroilor. La ore pot participa toți tinerii interesați, indiferent de confesiune, spune preotul Liviu Vidican Manci.

„Noi, ca Biserică este important să dezvoltăm această zonă și să arătăm că am înțeles mesajul societății, un mesaj din punctul meu de vedere serios și foarte sănătos, acela de a dezvolta, pe lângă componenta duhovnicească și această componentă socială, culturală, intelectuală, mai ales într-un oraș precum Clujul, care se pretează așa ceva. Biserica a avut dintotdeauna și vocația aceasta învățătorească, a făcut și lucrul acesta, a educat”, a declarat preotul Liviu Vidican Manci.

Întrucât se desfășoară gratuit, meditațiile la matematică le oferă și elevilor cu posibilități financiare mai reduse accesul la educație complementară.

Două din atuurile parohiei unde au loc meditațiile sunt atât poziționarea, respectiv faptul că este în zona centrală, cât și spațiile auxiliare de care dispune.

Un alt proiect este cel al școlii duminicale, la care participă copii ai căror părinți merg la slujbele religioase.

„Așa a fost gândită de la început biserica aceasta. Să aibă, pe lângă spațiul liturgic, inclusiv anexe, demisolul, săli de consiliu, diferite spații care ne oferă posibilitatea de a avea și alte activități”, a spus preotul paroh Titus Moldovan.

Elevii care se pregătesc pentru Bacalaureat au meditații în zilele de joi, iar cei care au în față Evaluarea Națională, lunea. Anul viitor, proiectul ar urma să fie extins și cu lecții de pian și de limbi străine.

Ovidiu Cornea

Ascultați materialul de la EBS Radio:

Te-ar mai putea interesa