CLUJ | Peste 46,4 milioane de lei, puși la bătaie pentru studiile de fezabilitate și impact în vederea realizării metroului și trenului metropolitan

A început licitația pentru studiile de pre-fezabilitate, fezabilitate și impact asupra mediului în vederea realizării metroului și trenului metropolitan din Cluj.

Termenul de depunere a ofertelor este 1 iulie 2019, ora 15.00, iar valoarea estimată pentru elaborarea documentațiilor este de 46.440.000 de lei, fără TVA, potrivit reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca.

Proiectul de investiții va fi realizat în două etape. În prima etapă va fi realizat Trenul Metropolitan, care face legărura între Gilău și Bonțida, prin Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida și Jucu, pe infrastructura actuală.

Potrivit primarului Emil Boc, în această fază va fi implementat un sistem de transport rapid care va acoperi întregul coridor feroviar cuprins între halta Nădășelu și stația de la Bonțida, pe o lungime de aproximativ 43 de km.

Punctele de oprire actuale vor rămâne aceleași și se propune adăugarea unor noi stații de oprire în zonele Baciu, Tetarom pe str. Tăietura Turcului și la podul Ira pe str. Aurel Vlaicu.

Pentru fiecare punct de oprire se vor analiza facilitățile disponibile pentru călători, respectiv bănci, zone de așteptare, toalete, puncte de procurare a biletelor. De asemenea, se va analiza disponibilitatea parcărilor de mici dimensiuni și se va realiza conectivitatea cu transportul public local la fiecare punct de oprire.

În cea de a doua etapă va fi realizat metroul pe axa vest-centru-est care urmărește să deservească principalele puncte de interes pornind din Gilău până la podul Ira, pe o lungime de aproximativ 16 kilometri.

Acest proiect va avea două părți. În prima parte se va realiza legătura dintre comuna Florești și Podul Ira pe următorul traseu propus: zona de sud a comunei Florești – viitorul spital regional de urgență – centrul comercial Vivo – cartierul Mănăștur – centrul orașului Cluj-Napoca și zona de est a orașului, respectiv zona Aurel Vlaicu/Podul Ira”, a explicat Emil Boc.

Pentru zona din afara orașului se va studia posibilitatea realizării metroului suprateran, iar de la intrarea în Cluj-Napoca acesta va fi realizat în subteran.

A doua etapă a realizării metroului vizează crearea legăturii dintre comunele Florești și Gilău. Până la implementarea celei de a doua etape, conectivitatea dintre Gilău și Florești va fi asigurată prin autobuze care vor deservi această zonă în vederea asigurării accesului oamenilor la metrou. De asemenea, va fi asigurată prin autobuze legătura dintre Gilău și Nădășelu pentru cei care doresc să folosească trenul metropolitan.

Ne poți asculta și aici: