Cluj se apropie și de Oradea pe autostradă

În primăvară vor fi lansate sau reluate procedurile pentru lucrările la Autostrada Transilvania de la Nădășelu, din județul Cluj până la Nușfalău, în județul Sălaj.

Una dintre situațiile aparte o reprezintă, de exemplu, tunelul Meseș, de 2,4 kilometri, care necesită lucrări complexe, a declarat la Cluj ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Pe mai multe tronsoane din județul Bihor licitațiile sunt în stadii mai avansate, iar cei 5,3 km de la granița cu Ungaria vor fi deschiși în iunie.

În luna iunie vor fi dați în folosință cei 5,3 kilometri dintre Borș și Biharia, de la granița cu Ungaria, iar în luna mai se va semna contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor pe tronsonul de aproape 30 de kilometri dintre Biharia și Chiribiș, fiind așteptată o pronunțare a instanței în acest caz.

A fost reluată, de asemenea, licitația pentru cei peste 26 de kilometri între localitățile Chiribiș – Suplacu de Barcău, iar între Suplacu de Barcău și Nușfalău licitația va fi lansată în zilele următoare.

Procedurile vor fi urgentate și pe distanța de 50 de kilometri dintre Nădășelu și Nușfalău.

„Din 2019, când s-au publicat anunțurile pentru licitație a trecut un an de când tot răspundem la clarificări. Nu mai avem timp și din punctul meu de vedere, ca ministru, toleranță zero față de aceste amânări nejustificate, luni și luni, poate ani de zile pentru a răspunde la clarificări”, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Bode

După inaugurarea în toamna anului 2018 a celor 9 kilometri între Gilău și Nădășelu, de aici până la Câmpia Turzii șoferii pot circula neîntrerupt pe mai bine de 60 de kilometri.

14 kilometri au fost deschiși, tot în 2018, între Iernut și Ungheni, în județul Mureș. Alte două tronsoane, între Iernut și Câmpia Turzii, se află în stadiu de execuție.

Citește și:

Clujul devine un punct important de ieșire spre Vest, pe cala ferată. Investiția depășește 7 miliarde de euro

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: Asociația Pro Infrastructură

 

Ne poți asculta și aici: