Clujenii care nu colectează selectiv deșeuri vor plăti mai mult la salubritate

Clujenii care nu colectează deșeurile selectiv vor plăti taxe de salubritate mai mari decât cei care vor strânge separat hârtia, metalele, plasticul și sticla.

În acest sens, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au avut deja întâlniri cu conducerile celor două companii de salubritate care operează în oraș. „S-a dispus ca până săptămâna viitoare, luni, să vină cu noile tarife. Vor avea tarife pentru deșeuri reciclabile, de fapt deșeurile reciclabile se transportă gratuit, populația nu va avea de plătit absolut nimic pentru deșeurile reciclabile. În sensul ăsta, cei care vor avea deșeuri nesortate vor plăti mai mult”, a declarat, pentru EBS Radio, Viorel Pleșa, șeful Direcției Ecologie și Spații Verzi din Primăria Cluj-Napoca.

Acesta susține că tarifele propuse de firmele de salubritate vor fi analizate la Primărie și apoi aprobate de Consiliul Local.

Viorel Pleșa susține că, pentru creșterea nivelului de colectare selectivă, clujenii care locuiesc la case vor primi saci, iar la asociațiile de locatari vor fi amplasate containere inscripționate. Măsurile vor fi aplicate eșalonat de la 1 ianuarie 2019. „Nici firmele de salubritate nu sunt pregătite din punct de vedere logistic”, a mai spus Viorel Pleșa.

Doar 17% din deșeuri sunt colectate selectiv

Șeful Direcției Ecologie și Spații Verzi din Primărie susține că din luna iulie a acestui an a fost introdus un proiect-pilot în două cartiere. Este vorba de Gheorgheni și Zorilor, pe străzile în care au fost deja amplasate platforme subterane de colectare a deșeurilor. În total, în acest proiect sunt implicați în jur de 3.000-4.000 de clujeni.

„În cadrul proiectului pilot am ajuns la un procent de 16-17% de deșeuri reciclabile, dar tot nu este în regulă încă. Populația nu prea dorește să respecte anumite criterii”, spune Viorel Pleșa.

Reglementări europene

Potrivit reglementărilor europene, România trebuie să ajungă, până la sfârșitul anului 2020, la o rată de 50% de deșeuri reciclabile.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2019, autoritățile administrației publice locale trebuie să stabilească și să aprobe tarife distincte pentru beneficiarii serviciului de salubrizare, atât pentru gestionarea deșeurilor reciclabile, cât și pentru gestionarea altor categorii de deșeuri, precum și stabilirea și aprobarea sancțiunilor aplicate în cazul în care beneficiarul serviciului nu separă în mod corespunzător cele două fluxuri de deșeuri. Primăriile sunt obligate să asigure spații necesare pentru colectarea separată a deșeurilor la nivel de localitate, să le doteze cu containere specifice fiecărui tip de deșeu și să dezvolte centre de colectare pentru populație, unde să ofere posibilitatea debarasării fără plată a deșeurilor reciclabile și să informeze populația în acest sens, prin mijloace adecvate ori postare pe site-ul propriu”, a declarat în cadrul unei conferințe de specialitate consultantul pe mediu Voichița Dorobăt, citată de Mediafax.

De respectarea noilor norme depinde foarte mult realizarea obiectivelor de valorificare pentru care România are angajamente la UE prin Tratatul de Aderare, astfel încât să se evite penalizările de țară în urma procedurii de infringement, penalizări de 200.000 euro/zi.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: