Clujenii nu au încredere în Parlament și în partidele politice

Parlamentul și partidele politice sunt instituțiile în care clujenii au cea mai mică încredere. Este concluzia unui sondaj realizat de Facultatea de Științe Politice Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Clujenii sunt unii dintre cei mai vocali protestatari. FOTO: Cristina Năstasă, EBS Radio

Potrivit studiului, 7,15% dintre clujeni au încredere în Parlament și doar 5,2% în partidele politice. Astfel, clujenii nu se dezmint. În ultimii ani, ei au devenit unii dintre cei mai vocali contestatari ai puterii în cadrul protestelor antiguvernamentale.

De cealaltă parte, instituția care se bucură de cea mai mare încredere a clujenilor este chiar primăria orașului. 44% dintre cei intervievați au multă sau foarte multă încredere în autoritățile locale. Pe locurile următoare în topul încrederii sunt biserica și președintele, fiecare cu câte 42,3%.

De asemenea, clujenii apreciază și învățământul superior. 77% dintre cei chestionați evaluează pozitiv calitatea învățământului superior românesc, iar 89,4% au o părere bună și foarte bună despre educația în universitățile clujene. Când vine vorba de calitatea educației în România, aproximativ 60% dintre respondenți se declară mulțumiți.

Clujenii susțin măsurile pentru descongestionarea traficului

Studiul a analizat și mai multe probleme locale. Una dintre ele se referă la măsurile luate de autorități pentru descongestionarea traficului.

Printre cele cu care clujenii se declară de acord se numără construirea pistelor de biciclete (81,5%), amenajarea parcărilor cu plată (81,4%) și remorcarea mașinilor parcate ilegal (71,7%).

Studiul a fost realizat la finalul anului 2017 și începutul acestui an de reprezentanţii Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB pe un eșantion de peste 520 de persoane.

X
X
X