Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Sociologul Gabriel Bădescu, unul dintre autorii studiului făcut în școli, despre democrație: „Rezultatele ar trebui să ne îngrijoreze!”

Gabriel Badescu, unul dintre sociologii de la UBB care au realizat studiul „Educație pentru democrație în școlile din România”, a declarat la EBS Radio că rezultatele sunt îngrijorătoare pentru că toți ne-am dori ca profesorii să fie mult peste media populației.

Sociologul Gabriel Bădescu, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat la emisiunea „Respiro” de la EBS Radio, moderată de Adrian Ardelean, că studiul ar trebui să îngrijorze.

Conform cercetării, 45% dintre profesori 45% dintre profesori s-au declarat de acord România să fie guvernată de un lider puternic, cu accente dictatoriale, iar 40% s-au declarat de acord cu pedeapsa cu moartea.

„În acest studiu sunt lucruri care ar trebui să ne îngrijoreze. Acesta a fost făcut pe un eșantion reprezentativ de profesori și pe alocuri am făcut comparații cu populație generală a României. Unul dintre rezultate este acelă că se aseamănă profesorii cu restul populației. Deci părinții vor găsi la școală profesori asemeni lor. Nu aș spune că toți profesorii au probleme, sunt și răspunsuri care se potrivesc cu imaginea de buni cetățeni democratici, dar sunt și profesori care sunt de-a dreptul neentuziaști când este vorba despre democrație”, a declarat Gabriel Bădescu.

Procentul de 45% dintre respondenți care vor un lider puternic, care

să minimizeze Parlamentul este considerat a fi unul foarte mare.

„Este mult 45%, din păcate. și cred că studiul a avut impact pentru că cei care l-au citit și-au dat seama că în întreaga populație este o proporție destul de ridicată de cetățeni care ar fi de acord cu un lider autoritar care nu își bate capul cu alegeri, cu Parlamentul. Este îngrijorător, pentru că noi ne-am dori ca profesorii să fie mult peste media populației”, a mai spus Gabriel Bădescu.

Sociologul clujean susține, de asemenea, că tot mai mulți oameni, și nu doar în România, capătă un întețeles mai special pentru democrație.

„Dacă alegem un lider, suntem mulțumiți dacă el încearcă să-și consolideze puterea și asta poate să o facă chiar în detrimentul opoziției. Vladimir Putin afirmă că este un lider democratic și dacă ar fi alegeri chiar și fără fraudă el va fi ales din nou. Oamenii spun <<da, mie îmi place democrația>>, dar când pui întrebări vezi că atașamentul este superficial și ei sunt deschiși pentru tot felul de alternative dubioase”, a mai spus sociologul la EBS Radio.

Gabriel Bădescu speră că acest studiu va alerta lumea. „Eu nu sunt de acord nici cu ideea că ceea ce e rău în societate – acuma avem un țap ispășitor – sunt profesorii, dar trebuie să discutăm mai serios despre rolul școlii”, a conchis Gabriel Bădescu.

Întregul interviu, acordat moderatorului emisiunii „Respiro”, Adrian Ardelean, îl puteți asculta mai jos.

Emisiunea „Respiro”, moderată de Adrian Ardelean, este difuzată de luni până vineri la EBS Radio, între orele 12.00 – 15.00

Sursa foto: pixabay.com