Clujenii vor fi obligați să colecteze selectiv deșeurile de la jumătatea acestui an

De la sfărșitul lunii iunie a acestui an, clujenii sunt obligați să colecteze selectiv deșeurile. Acestora le vor fi puse la dispoziție patru tipuri de pubele: albastre pentru hârtie, verzi pentru sticlă, galbene pentru plastic și metal și negre pentru deșeurile menajere.

Și culoare pungilor trebuie să corespundă cu tipul de deșeuri care sunt în ele.

Cei care nu vor colecta deșeurile selectiv vor plăti o taxă de salubrizare mai mare. „Noi, până în data de 30 iunie trebuie să asigurăm la nivelul municipiului Cluj-Napoca să se poată face colectarea selectivă pe cele patru fracții: fracția umedă, care sunt resturile vegetale produse în casă și diverse ambalaje care nu pot să fie puse la reciclabile, discutăm de plastic, discutăm de carton și discutăm de sticlă și metal. Principiul este: dacă produci mai mult gunoi și nu îl reciclezi ar trebui să plătești mai mult. Vor fi saci cu cod de bare ca să fie mai ușoară și identificarea, dar încă lucrăm la acest regulament”, a declarat, pentru EBS Radio, Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

Tot pentru a asigura colectarea selectivă, Primăria Cluj-Napoca a demarat un proces de îngropare a punctelor de colectare gospodărești. Până în acest moment sunt 79 de astfel de puncte subterane.

Potrivit statisticilor Primăriei, anul trecut colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile a crescut cu 356% față de 2016.

Alexandra Ogruțan

Ne poți asculta și aici: