Clujul va avea, în premieră națională, o clasă de fotbal feminin. Aceasta va funcționa ca un Centru olimpic

O clasă de fotbal feminin va fi înființată, în premieră națională, la Cluj-Napoca. Aceasta va funcționa la Liceul cu Program Sportiv din Cluj și va reuni eleve de clasa a IX-a din toată țara.

Clasa de fotbal feminin va da startul unui Centru olimpic national, singurul din țară, printr-un parteneriat între FRF, Comitetul Olimpic Român, Inspectoratul Școlar Cluj, Liceul cu Program Sportiv din Cluj și Primăria Cluj-Napoca.

„Va fi un parteneriat care trebuie să ducă la bun sfârșit la înființarea unei clase în primul an, clasa a IX-a, după care dorim să completăm acest ciclu de 4 ani în fiecare an cu o clasă specifică destinată fotbalului feminin. Scopul este pregătirea centralizată, să putem aduce din țară cele mai bune sporitve, să avem o relație cu cluburile, urmează selecțiile, urmează definitivarea întregului parteneriat, însă primii pași au fost făcuți, am reușit să obținem o clasă a IX-a, ceea ce este încurajator pentru startul pe care ni-l dorim”, a declarat pentru EBS Radio președintele Comisiei de fotbal feminin a FRF, Alin Cioban.

Cheltuielile cu masa și cazarea sportivelor vor fi suportate de către Federație, centrul olimpic urmând să utilizeze, în primă fază, infrastructura liceului. Clasa de fotbal feminin se va înscrie în campionatul de junioare, urmând ca ulterior să se realizeze parteneriate și cu formații de senioare, unde tinerele să poată evolua după încheierea liceului, sau, în unele condiții, chiar și în timpul acestora.

Inspectorul școlar general Valentin Cuibus a confirmat faptul că clasa de fotbal feminine va funcționa din anul școlar viitor la LPS Cluj:

„Am semnat un parteneriat cu Federația Română de Fotbal, pentru înființarea unei clase de fotbal fete. Este un centru de pregătire pe tot Ardealul. Ținând cont de faptul că echipa din Cluj este campioană națională, FRF a cerut acest lucru. Ei au niște condiții de respectat ca să le aprobăm, să se ocupe de pregătire, să facă selecția,  lucruri care sunt de competența lor”, a declarat Valentin Cuibus, șeful IȘJ Cluj.

Noua clasă ar urma să aibă până la 30 de eleve. FRF ar urma să asigure o parte din finanțarea pentru cazarea și masa sportivelor. Și la Dej funcționează un centru regional de pregătire a sportivilor, sub forma unei clase de volei la Liceul „Alexandru Papiu Ilarian”.

Clujul are cea mai titrată echipă din fotbalul feminin din România, care evoluează în prezent sub denumirea “U” Olimpia. Campioana națională en-titre oferă și cele mai multe jucătoare pentru naționala României, antrenată tot de un clujean, Mirel Albon.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: pixabay.com

 

 

Ne poți asculta și aici: