Colegiul Național Emil Racoviță, singurul liceu din județul Cluj cu promovabilitate de peste 90% la simularea Bacalaureatului

Colegiul Național Emil Racoviță este singurul liceu din județul Cluj cu promovabilitate de peste 90% la simularea examenului de Bacalaureat din acest an, la nivelul clasei a 12-a.

La Emil Racoviță promovabilitatea la simularea examenului de Bacalureat 2019, clasa a 12-a, a fost 91.14%. Acesta a fost urmat de liceele Nicolae Bălcescu-87.96%, Avram Iancu-84.9%, respectiv Mihai Viteazu din Turda și Gheorghe Șincai.

La celălalt pol, există mai multe instituții școlare, în special licee tehnologice, unde promovabilitatea a fost sub 20%.

Media promovabilității la elevii de clasa a 12-a din județul Cluj a fost cu câteva procente mai mică decât la simularea de anul trecut, explică Valentin Cuibus, inspectorul general școlar, care pune această situație pe „dificultatea subiectelor ceva mai mare și grila de corectare puțin mai dură”. „Procentul la clasa a 12-a este de 51,11%, cu rezultate mai bune pe zona liceelor teoretice, cum se întâmplă de fiecare dată, 65-70%, dar cu un 35% în zona tehnologică, care este un rezultat mult mai slab, și un 40% în zona învățământului vocațional”, a spus Valentin Cuibus.

Șeful ISJ Cluj a precizat că sunt aproape 300 de elevi care au obținut medii între 7 și chiar 8, dar au picat o probă, iar alți 700 au avut medii între 4 și 5. „În total vorbim de peste 1.000 de elevi care ar putea să treacă examenul dacă se vor preocupa puțin. Foarte mulți au căzut la ultima probă, una la alegere, pe care unii au ales-o în ultima clipă. Trebuie făcut ceea ce s-a întâmplat și anul trecut pregătiri suplimentare, conștinetizarea părinților și profesorilor că mai sunt 3-4 luni în care pot să tragă și pot să recupereze și pot să treacă peste această limită”, a spus Cuibus.

În premieră, în acest an și elevii de clasa a 11-a au susținut simularea la Bacalureat. Cumulat, pe clasele a 11-a și a 12-a, Clujul a obținut a doua medie a promovabilității din țară, 45.5%, fiind devansat de Iași.

La examenul de Bacalaureat de anul trecut, județul Cluj a avut cea mai mare promovabilitate din țară, peste 82%.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: ler.ubbcluj.ro

Ne poți asculta și aici: