Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiție a UE în legătură cu reformele din Polonia

Comisia Europeană a anunțat că a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu reformele care vizează organizarea Curții Supreme de Justiție din Polonia.

„Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a UE în legătură cu situaţia Poloniei, din cauza încălcării principiului justiţiei independente prin noua Lege privind organizarea Curţii Supreme de Justiţie; de asemenea, CE cere Curţii de Justiţie a UE să ordone măsuri interimare până când va fi emis un verdict în acest caz”, anunţă Executivul UE, potrivit Euronews, citat de Mediafax.

Comisia Europeană a lansat, în iulie, procedura formală de sancţionare a Poloniei din cauza noii legi privind funcţionarea Curţii Supreme de Justiţie, măsura având rolul de protejare a independenţei justiţiei poloneze.

Potrivit Executivului UE, „27 dintre cei 72 de judecători ai Curţii Supreme de Justiţie riscă să fie forţaţi să se retragă din activitate – mai mult de o treime dintre judecători – din cauza faptului că noua lege privind funcţionarea instanţei supreme reduce vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 la 65 de ani. Măsura i se aplică şi preşedintelui Curţii Supreme, al cărui mandat de şase ani se va încheia în mod prematur”.

Comisia Europeană consideră că aceste măsuri subminează principiul independenţei justiţiei, inclusiv al inamovibilităţii judecătorilor, şi, prin urmare, Polonia nu îşi îndeplineşte obligaţiile prevăzute în cadrul Articolului 19 (1) al Tratatului Uniunii Europene.

Sursa foto: ec.europa.eu

X
X
X