Donald Tusk avertizează: Polonia riscă să iasă din Uniunea Europeană

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a transmis liderilor polonezi „să revină la normal” în ceea ce privește poziția Poloniei în UE, menționând că, în caz contrar, va fi următoarea țară după Marea Britanie care părăsește Blocul comunitar.

Polonia ar putea fi următoarea țară care părăsește UE, după Marea Britanie, și nu în urma unui referendum, a avertizat Donald Tusk.

Donald Tusk a fost prim-ministru al Poloniei în perioada 2007-2014 și a criticat în mai multe rânduri modul de conducere al Partidului Lege (PiS) și Justiție, care a contrazis de multe ori principiile europene pe probleme privind imigrația sau justiția.

„Pentru mine nu contează dacă Jaroslaw Kaczynski (liderul PiS, n.red.) plănuiește să părăsească Uniunea Europeană sau doar inițiază procese care vor avea acest rezultat”, a declarat Donald Tusk în cadrul unei vizite în Varșovia, potrivit Mediafax, care citează Euronews.

„Dorința de a păstra Polonia în Uniunea Europeană este mai mică decât cea de a păstra Marea Britanie. Este o problemă foarte serioasă, riscul este foarte mare, îmi doresc ca toată lumea să revină la normal”, a mai spus președintele CE.

Administrația de la Varșovia nu plănuiește să organizeze un referendum pentru ieșirea țării din UE, dar Comisia Europeană conduce o investigație în ceea ce privește modul în care este condusă țara și Justiția din Polonia.

Sursa foto: twitter.com/eucopresident

Ne poți asculta și aici: