Conductele de apă de pe aproape 40 de străzi din Cluj-Napoca vor fi înlocuite de anul viitor, în urma unei investiții cu bani europeni.
Este vorba despre arterele unde se înregistrează cele mai multe avarii, din cartiere precum Gruia, Grigorescu, Zorilor sau Mănăștur. Vechimea conductelor, dar și alți factori, cauzează probleme la rețelele de apă din oraș. Dacă avariile de săptămâna trecută din Piața Ștefan cel Mare și de pe strada Septimiu Albini au fost pur accidentale, există, însă, și zone unde aceste situații sunt mai frecvente, conform purtătorului de cuvânt al Companiei de Apă Someș, Lucian Croitoru.
Noile conducte de apă sunt realizate din polietilenă, mai rezistente și flexibile decât cele de acum 40-50 de ani. Cele din urmă sunt chiar mai problematice decât rețelele care se apropie de 100 de ani, existente încă în oraș.
„Undeva pe zona Clinicilor sunt cele mai vechi rețele, dar nu acelea ne fac cele mai mari probleme, ci cele care au fost construite din materiale gen beton din anii ’70, când s-au construit cu hei-rupul cartierele muncitorești ale Clujului pe perioada comunistă, rețelele către acele cartiere și rețelele de distribuție din acele cartiere, Mănăștur, Plopilor, Gheorgheni, chiar și zona aceasta de Mărăști, este cartier relativ nou…”, a precizat purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Someș, Lucian Croitoru.
Compania de Apă Someș derulează un amplu program de investiții, care cuprinde atât municipiul Cluj-Napoca, cât și alte șapte orașe și zeci de comune din județele Cluj și Sălaj. Valoarea proiectului finanțat din fonduri europene este de peste 350 de milioane de euro.
Ovidiu Cornea