Președintele Consiliului Județean Cluj a transmis Comisiei Europene o adresă oficială prin care solicită preluarea proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență de la Cluj.
Alin Tișe, președintele CJ Cluj a transmis solicitarea către Direcția Generală de Politică Regională și Urban, dar și Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Spitalul regional de urgență din Cluj ar trebui construit de Ministerul Sănătății, cu fonduri europene.
„Această solicitare este o continuare firească a demersurilor pe care le-am întreprins în mod constant, atât în primul și în actualul mandat la conducerea Consiliului Județean, cât și în calitate de senator de Cluj, pentru construcția acestui obiectiv medical de o importanță strategică. Consider că expertiza necesară derulării unui proiect de o asemenea anvergură precum și capacitatea noastră financiară și instituțională au fost deja dovedite de fondurile europene în valoare de circa 190 milioane de euro pe care le-am accesat în actuala perioadă de programare pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, educaționale și de sănătate”, a declarat Alin Tișe.
Potrivit solicitării adresate comisarului Corina Crețu și conducerii Autorității de Management pentru POR din cadrul MDRAP, președintele Consiliului Județean Cluj solicită, practic, modificarea Programului Operațional în sensul înlocuirii Ministerului Sănătății, ca și aplicant eligibil, cu unitățile administrativ-teritoriale, respectiv județele pe raza cărora s-a decis amplasarea spitalelor regionale, în calitate de proprietari ai amplasamentelor propuse.
„O astfel de modificare este necesară întrucât, potrivit POR 2014 – 2020, se prevede în mod expres ca activitățile privind spitalele regionale de urgență să aibă ca beneficiar Ministerul Sănătății, cel ale cărui demersuri au înregistrat, până în prezent, progrese minime”, a arătat președintele CJ Cluj.
Modificările ar permite forului județean să demareze toate procedurile de realizare a acestui proiect, absorbind fondurile europene alocate în prezenta perioadă de programare.
Comisa Europeană a alocat 150 de milioane de euro pentru construirea a trei spitale regionale de urgență la Cluj, Craiova și Iași. Corina Crețu, comisarul european pentru politică regională, a declarat recent că oficialii de la București au propus inițial utilizarea pentru aceste investiții a 300 de milioane de euro prin Programul Operațional Regional, dar între timp au realizat că investițiile ar avea nevoie, de fapt, de un buget cuprins între 1,2 și 1,5 miliarde de euro. Ea a menționat, atunci că, dacă autoritățile române vor fonduri suplimentare pentru realizarea unităților medicale, trebuie să înainteze urgent o solicitare Comisiei Europene.
În vara acestui an, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţa că Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj va fi finalizat în anul 2023, investiţia totală ridicându-se la 500 de milioane de euro, fonduri europene, guvernamentale, judeţene şi locale.
Spitalul Regional de Urgență de la Cluj urmează să fie ridicat în comuna Florești, pe strada Avram Iancu, nr. 370-374, pe un teren care are o suprafață de 144.000 de metri pătrați. Conform proiectului, acesta va avea o suprafaţă de 120.000 de metri pătrați, din care 49.000 de metri pătrați este destinată serviciilor medicale şi chirurgicale, iar 19.000 de metri pătrați ar urma să fie destinaţi serviciilor de tratament.
Consiliul Județean Cluj a decis să preia construcția spitalului regional de urgență din Cluj, având în vedere că, spune Alin Tișe, Guvernul a stabilit termenul de realizare a acestei investiții abia după anul 2020 – 2025.
„Consiliul Județean a dat cu titlu gratuit 14 hectare de teren în comuna Florești Ministerului Sănătății, cu scopul clar trecut în hotărâre de a construi acest spital. În contextul în care Guvernul nu reușește sau nu dorește să construiască acest spital vom retrage dreptul de administrare dat Ministerului Sănătății, vom relua în patrimoniul nostru acest teren și, dacă Comisia Europeană va decide să modifice ghidul de finanțare, vom depune noi proiectul și vom construi noi acest spital. Clujul are nevoie de spital, iar noi nu mai suntem dispuși să așteptăm până când Guvernul va decide pe ce drum o ia”, a declarat Alin Tișe la EBS Radio.
Acesta a mai adăugat că, în măsura în care CJ Cluj va deveni titularul acestui proiect, anul ar putea începe construcția acestui spital, cu condiția să se modifice ghidul de finanțare.
În prezent, în județul Cluj funcțiile unui spital regional unic sunt îndeplinite de cinci spitale, cu o structură de 45 de clădiri separate şi care au, în total, 3.100 de paturi. În plus, arată reprezentanții CJ Cluj, în ultimii doi ani, adresabilitatea serviciilor de urgență a crescut la nivelul județului de cel puțin trei ori datorită pacienților care provin din județele limitrofe.
La solicitarea EBS Radio, răspunsul Comisiei Europene este că modifcările pot fi cerute de autoritățile naționale, care pot să decidă și beneficiarii.
Sursa foto: Consiliul Județean Cluj