Mai mulți bani pentru restaurarea castelului Banffy din Răscruci

Consiliul Județean Cluj a lansat marți, 7 aprilie, cea de-a șasea licitație pentru lucrările de conservare, restaurare și punerea în valoare, ca obiectiv cultural, a imobilului situat în localitatea Răscruci, din comuna Bonțida.

La prima încercare, în noiembrie 2018, valoarea contractului era de 13 milioane de lei, fiind majorată, după două licitații eșuate, la 22 de milioane de lei. Asta pe fondul creșterii salariului minim brut garantat în construcții, respectiv a prețurilor. Nici așa, la cele trei licitații care au urmat nu s-au înscris ofertanți.

Consilierii județeni au aprobat astfel, recent, majorarea din nou a sumei, până la 29 de milioane de lei. Licitația a fost postată și la nivel internațional, în condițiile în care este nevoie de alte firme, decât cele clasice de construcții, subliniază reprezentanții forului.

„În ultima ședință în care s-a discutat acest subiect s-a aprobat ca acest contract să fie suplimentat, pentru a ne asigura că există aceste firme și că pot și au disponibilitatea să vină să participe la licitație. Acestea sunt niște firme specializate, autorizate, care trebuie să aibă cunoștințele necesare și mai ales experții în a lucra pe clădiri încadrate ca fiind monumente istorice. Aici nu discutăm despre simpli zidari, tâmplari și așa mai departe. Cu toții trebuie să știe să opereze cu elemente, cu substanțe chimice și mai ales cum trebuie să se lucreze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj, Valentin Jucan.

Termenul de depunere a ofertelor pentru noua licitație este 11 mai. Castelul Bánffy din Răscruci datează din secolul al XVIII-lea, iar o parte din suma necesară restaurării ar urma să fie asigurată din bani europeni.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: