Două treimi dintre persoanele care ajung lunar la Consulatul Onorific al Italiei din Cluj sunt români care vor să revină în țară. Oamenii solicită sprijin pentru întocmirea cărților de identitate, a pașapoartelor, respectiv echivalarea contribuțiilor sociale din Italia.

Autoritățile italiene pregătesc de altfel inaugurarea, anul viitor, a unei școli primare în limba italiană, care ar urma să se adreseze inclusiv copiilor românilor reveniți în țară. Chiar dacă rolul Consulatului Onorific al Italiei este în primul rând de a oferi sprijin italienilor care vor să dezvolte afaceri sau să locuiască în oraș, biroul are mai multe cereri din partea românilor.
„De patru luni am deschis Consulatul. Pot mărturisi, pe baza datelor clare, că avem mai mulți români-cetățeni italieni, care ajung la noi, pentru acte, decât italieni. Noi avem 65% cetățeni români, care au dublă cetățenie, care cer acte. Asta înseamnă că foarte mulți din comunitatea română se întorc în țară. Ne bucură foarte mult, înseamnă că țara crește, înseamnă că orașul Cluj este un oraș sigur, care poate să permită oamenilor să trăiască frumos”, a declarat, pentru EBS Radio, Massimo Novali, consulul onorific al Italiei la Cluj.
Chiar dacă românii din Italia sunt integrați în cultura și viața din Peninsulă, strategia Clujului este de a-i atrage pe români înapoi în țară, prin creșterea calității vieții.
„Obiectivul nostru pe termen mediu și lung este și rămâne întoarcerea românilor acasă și menținerea talentelor în țară. Numai prin acestea putem să avem cea mai puternică Românie cu putință, pentru că astăzi pe pământ nu există resurse mai importante decât resursa umană, iar noi, din nefericire, astăzi suntem dezavantajați pentru faptul că o importantă resursă umană, bine pregătită, calificată, nu este în țară. Dar, avantajul va fi acela că, atunci când se vor întoarce, se vor întoarce cu know-how, se vor întoarce cu mentalitate occidentală, se vor întoarce cu resurse financiare, cu tot ceea ce înseamnă spiritul democratic și ne vor ajuta să consolidăm această țară”, a declarat primarul Emil Boc.
Românii formează cea mai mare comunitate străină din Italia, cu aproape 1,2 milioane de persoane. Chiar dacă și-au făcut un rost în Peninsulă, românii se confruntă cu mai multe provocări în ultimii ani, spune Irina Niculescu, autoarea unei cărți pe tema relațiilor româno-italiene.
„Dificultarea cea mai mare rămâne munca. Acum, Italia trece printr-o criză foarte mare, sunt foarte mulți români care migrează chiar din Italia către alte țări, Anglia sau Germania, există această tendință în ultima perioadă. În continuare există problema echivalării studiilor și multe persoane trebuie să facă anumite meserii pentru care nu sunt calificate, ei sunt supracalificați, dar ei trebuie să facă altă muncă pentru a putea să trăiască”, a declarat Irina Niculescu.
Comisarul european Corina Crețu, ambasadorul Italiei în românia, Marco Giungi, primarul Emil Boc și alți invitați au participat ieri la Cluj la un eveniment pe tema fraternității dintre România și Italia.
Ovidiu Cornea
Sursa foto: pixabay.com