Comisarul european Corina Crețu, la Cluj: Prezența românilor în Italia, cel mai mare fenomen migrator de succes din istoria italiană

Prezența românilor în Italia este cel mai mare fenomen migrator de succes din istoria italiană, spune comisarul european pentru politică regională Corina Crețu.

Corina Crețu a declarat, în weekend, la Cluj-Napoca, la conferința „Fraternitatea italo-română”, că cei peste un milion de români din Italia constituie cea mai mare comunitate străină din această țară.

„Românii care trăiesc în Italia, peste un milion de persoane, constituie cea mai mare comunitate străină din Italia. Prezența românilor în Italia este cel mai mare fenomen migrator de succes din istoria italiană. Plecarea românilor în Italia a fost posibilă datorită aderării țării noastre la UE. Sigur, noi suferim în țară, pentru că avem fuga creierelor, a oamenilor care sunt respectați și integrați și care am dori să rămână în țară, dar, pe de altă parte, este o libertate de exprimare, de mișcare, de a ne stabili în orice țară dorim să trăim, o libertate câștigată cu sânge odată cu Revoluția din 1989, pe care trebuie să o apărăm cu toate puterile noastre. Aderarea României la UE rămâne cea mai importantă realizare din istoria modernă a țării noastre, un semnal că destinul nostru se află în Europa”, a spus CorinaCrețu.

Aceasta a subliniat că oriunde s-a aflat în Italia ca și comisar european s-a întâlnit cu români și a văzut că se integrează social foarte rapid, sunt muncitori și respectați. „Românii din Italia pot să conteze pe noi, ne fac cinste, s-au adaptat în comunitățile lor, își iau în serios statutul de cetățeni europeni, statut pe care îl avem cu toții, români și italieni, în egală măsură. Îndemnul meu este de a ne lupta cu forțele naționalite, populiste care capătă diferite accente în ambele țări, să apărăm acest proiect european”, a afirmat comisarul european pentru politică regională.

La conferința „Fraternitatea italo-română” au participat, printre alții, ambasadorul Italiei în România, Marco Giungi, primarul Emil Boc, consulul onorific al Italiei la Cluj, Massimo Novali.

„Am mulțumit comunității italiene din Cluj pentru suportul și implicarea în susținerea comunității noastre în domeniul economic, dar și alte domenii precum cel cultural, universitar sau social. Am subliniat importanța continuării colaborării noastre pe toate palierele, atât in Italia cât și în România, în beneficiul cetățenilor ambelor țări. Trebuie să investim în ceea ce ne face mai europeni și pentru consolidarea proiectul european, iar din această perspectivă, dezvoltarea relațiilor româno-italiene reprezintă o prioritate”, a declarat primarul Emil Boc.

Sursa foto: Facebook/Emil Boc

Ne poți asculta și aici: