Dacian Reaper 20 | Mai multe drone ale Armatei SUA au ajuns la Baza Aeriană Câmpia Turzii

Mai multe drone militare au fost relocate de către Forțele Aeriene Americane la baza din Câmpia Turzii.

 MQ-9 Reaper – Armata SUA. Foto: Sgt. Brian Ferguson

Este pentru a doua oară când aeronavele MQ9 Reaper ajung aici, fiind transferate din Polonia. Aeronavele fără pilot sunt controlate din punct de vedere tehnic de către soldații americani, dar la operațiuni participă și sunt instruiți și militari ai bazei din județul Cluj.

Exercițiile comune au fost planificate încă de anul trecut și vor continua până în primăvară.

„Exercițiul este comun, româno – american, Dacian Reaper 20, și este organizat de Comandamentul Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii dislocat în Europa și Forțele Aeriene Române și se desfășoară în perioada ianuarie – martie 2020, în Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. Partea americană participă cu aeronave fără pilot de tip MQ9 Reaper și personal de servire. Tehnic este vorba de un vehicul aerian fără pilot, capabil să efectueze misiuni de zbor comandate de la distanță sau autonome”, a declarat pentru EBS Radio purtătorul de cuvânt al Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii, Adela Oltean.

Aeronavele fără pilot MQ9 Reaper sunt utilizate la misiuni de supraveghere și recunoaștere, dar și pentru neutralizarea unor ținte.

La Baza Aeriană din Câmpia Turzii se desfășoară încă din 2007 exerciții militare româno-americane.

 

Sursa foto: wikipedia.org