Daniel David, prorector UBB: „Ministrului Educației ar trebui să creeze un fond special pentru susținerea excelenței”

Prorectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, consideră că Ministrului Educației ar trebui să creeze un fond special pentru susținerea excelenței. Altfel, România riscă să devină o colonie tehnologică și științifică.

În plus, subfinațarea și legislația actuală împiedică universitățile din țară să crească în clasamentele internaționale, susține prorectorul UBB, Daniel David.

„Dacă alte țări au politici de dezvoltare academică, înțelegând că o țară fără câteva universități world class nu poate fi competitivă, noi nu înțelegem lucrul acesta. Încă finanțarea vine adesea nu pe baze competitive, noi nu avem un program de susținere a excelenței. Și neavând aceste lucruri nu trebuie să ne mire că universitățile românești merg mai jos în ranking-uri, încep să nu se vadă. În România dacă eu vreau să aduc un foarte bun cercetător din străinătate nu pot să îl aduc, nu pot face head hunting. Legislația este proastă, iar subfinanțarea este o prezență constantă. Subfinanțarea ne afectează foarte mult și vă dau un exemplu: prin faptul că nu avem suficienți bani nu putem angaja suficienți profesori”, a declarat Daniel David.

Cel mai recent clasament internaţional QS, dat publicităţii în urmă cu câteva zile, include doar două universităţi româneşti. Este vorba despre Universitatea Babeș-Bolyai și Universitate București acestea fiind situate în intervalul 801-1000.

Ioana Pîrlea

Citește și:

Interviurile EBS | Profesorul Daniel David: „În România suntem obișnuiți să ascultăm de șefi, iar ei să se manifeste într-o manieră autoritară”

X
X
X