Interviurile EBS | Profesorul Daniel David: „În România suntem obișnuiți să ascultăm de șefi, iar ei să se manifeste într-o manieră autoritară”

Daniel David, profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a vorbit la EBS Radio despre calitățile și defectele românilor, dar și despre beneficiile discuției cu un psiholog, fie că avem o problemă, fie pentru a ne dezvolta personal.

Psihologia poporului român este una dintre temele discuției cu profesorul Daniel David, care este și prorector la Universitatea Babeș-Bolyai, pornind de la cartea cu același nume pe care a scris-o.

Daniel David, profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică și psihoterapie spune că românii nu sunt mai puțin inteligenți sau creativi decât ceilalți europeni. Cu toate acestea la indicele de inovare și competitivitate suntem pe ultimele locuri în UE. Dar de ce?

„Potențialul nostru de inteligență și creativitate este similar cu cel al popoarelor vestice. Pe de altă parte, când te uiți la performanța efectivă, de exemplu indicele de inovare al țării, indicele de competitivitate al țării, suntem mereu pe ultimele locuri în UE. Cum se poate să ai acest potențial de inteligență și creativitate comparabil cu țările dezvoltate economic, competitive, dar tu să nu fi așa. Și problema majoră, din punctul meu de vedere, este un nivel extrem de scăzut al încrederii interpersonale. Noi nu avem încredere unii în ceilalți, avem un cinism extraordinar de bine dezvoltat”, spune profesorul Daniel David.

Din această cauză, arată el, nu avem instituțiile necesare că să ne dezvoltăm la fel ca alții. Printre dimensiunile care grevează, în continuare, România se află și concentrarea puterii, conform profesorului clujean.

„Noi suntem obișnuiți ca puțini oameni să conducă mulți. Adică acceptăm ideea de șef, de tătuc, de cineva care trebuie să ne spună, să ne dea aprobarea. În alte țări, în alte culturi, puterea socială este distribuită în diverse zone, astfel încât nimeni nu o poate concentra, nimeni nu poate să devină autoritar pentru că ea este distribuită, și nu mă refer la puterea politică, ci la puterea socială… În acest moment, România este o țară cu o putere socială foarte concentrată. Suntem obișnuiți să ascultăm de șefi și șefii sunt obișnuiți să se manifeste într-o manieră autoritatră”, spune Daniel David.

Fondator al Catedrei de Psihologie Clinică și Psihoterapie a Facultății de Psihologie a UBB, profesorul Daniel David a vorbit și despre beneficiile unei vizite la psiholog. Și mai ales despre faptul că nu trebuie să așteptăm prea mult să cerem ajutor.

„Este un semn de educație (să mergi la psiholog, n. red.). N-are sens să stai să suferi, să treacă de la sine când poate nu trece de la sine problema și te marchează o viață, îți afectează familia, relațiile cu copiii. Sau dacă trece, trece după șase sau nouă luni, dar dacă ai fi mers la psiholog putea să treacă după o lună și aveai cinci luni sau opt luni de viața fericită, nu o viață în suferință psihologică. Și doi, îi încurajezi și pe cei care sunt sănătoși, în anumite zone în care simt că au nevoie de optimizare, dezvoltare personală, să apeleze cu încredere, fiindcă  sunt deja proceduri bine validate științific care pot ajuta în acest sens”, explică Daniel David.

Puteți asculta aici prima parte a interviului pe care profesorul universitar Daniel David i l-a acordat lui Darian Sacalis:  

Ne poți asculta și aici: