Deréky Pál kapta idén a Korunk Kulcsát

A Korunk éves díját, a Korunk Kulcsát 2019-re Deréky Pál irodalomtörténésznek, a Bécsi Egyetem professzorának ítélte a szerkesztőség. A díj átadására március 25-én, hétfőn 17 órától került sor az Erdélyi Múzeum-Egyesület előadótermében.

Laudációt mondott Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztő-helyettese, a díjat pedig Kovács Kiss Gyöngy főszerkesztő adta át. Deréky Pál a Korunk rendszerváltás utáni, német nyelvterületen való jelenlétének lehetőségeiről beszélt.

A Korunk Kulcsa-díj 2004 óta kerül átadásra, általában olyan személyek, publicisták kapják meg, akik bizonyos jelentős tanulmánycikket tesznek közzé a Korunk folyóiratban az adott évben, illetve akik elősegítették a magyar, az erdélyi kultúrát. A Korunk Kulcsa nem más, mint szakmai elismerés.

Deréky Pál, a Bécsi Egyetem tanára 1980-tól 2013-ig, a magyar avantgárd és neoavantgárd irodalom és kultúra legjelentősebb kutatói közé tartozik.

A következő hanganyagban Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztő-helyettese a Korunk Kulcsa-díj jelentőségéről, történetéről beszél:

Török-Ágoston Rebeka

Ne poți asculta și aici: