Dezbatere pentru construirea cartierului Sopor, primul făcut de la zero în Cluj-Napoca în ultimii ani. Autoritățile le propun proprietarilor de terenuri din zonă să se asocieze

Sopor, primul cartier dezvoltat de la zero în ultimii ani în România, care se va construi la Cluj-Napoca, va ocupa 230 de hectare. Peste două sute de persoane au participat, aseară la discuțiile organizate la clădirea Casino pe tema Planului Urbanistic Zonal al viitorului cartier.

Terenurile din zonă sunt deținute de aproximativ 1.000 de proprietari, iar cei prezenți au dorit să știe ce suprafețe ar urma să cedeze pentru investiții publice și cum se vor face eventualele exproprieri. „Căile de acces cum doriți să le faceți, cum se expropriază? De la cine? Fronturile la stradă… Nimeni nu spune nimic, ce doriți să se construiască: blocuri, case?”, a întrebat Răzvan Ursuțiu, co-proprietar al unui teren din zonă. „Dacă se poate crea o poartă de acces spre baza sportivă de pe strada Soporului și când va exista transport în comun acolo?”, a întrebat Cristina Goguță, locatară în unul dintre cele cinci blocuri existente în zonă. „Aflăm după ce am băgat banii în construcții că ne fac blocuri lângă. Veți ține cont de casele construite legal sau ne trezim cu 130 de vecini?”, a fost întrebarea adreastă autorităților de Daniel, un dezvoltator de case de pe strada Anemonelor.

Planificarea viitorului cartier s-ar putea realiza mai ușor dacă proprietarii terenurilor vor colabora, în cadrul unor asocieri funciare, susțin experții. Conceptul este unul inovativ, însă ar aduce mai multe avantaje, spune coordonatorul temei de proiect pentru viitorul PUZ, Klaus Birthler: „Principalul avantaj într-o asociere este împărțirea echitabilă a teritoriului. Fiecare cartier, fiecare parte din oraș, trebuie să aibă cel puțin 26 de metri pătrați pe cap de locuitor, ca și medie, iar aceste suprafețe pot fi asigurate doar dacă le punem în comun. Un parc nu se face la o parcelă, ci la mai multe. De unde luăm acest teren, de unde luăm teren pentru drum? Aceste asocieri ar putea să rezolve, dar este o provocare și așteptăm soluții de la sociologi, de la specialiști din alte profesii, alte experiențe din alte țări, să vedem ce putem implementa aici”.

Viitorul Plan Urbanistic Zonal al cartierului Sopor va fi elaborat în urma unui concurs internațional de soluții, care va avea loc până în vară. Acesta va pleca de la tema de proiect alcătuită în prezent de specialiștii Primăriei și ai Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: