De unde trebuie începută modelarea de la zero a cartierului Sopor

Dezvoltarea cartierului Sopor, de la zero, este o șansă unică pe care o are Clujul, în premieră pentru un oraș din România după 1989. Amenajarea noului cartier, pe o suprafață de peste 230 de hectare, se poate face, însă, doar etapizat și trebuie să plece de la delimitarea clară a zonelor pentru investiții publice, precum străzi, parcuri, grădinițe și creșe.

Asta susține arhitectul Szabolcs Guttman, vicepreședintele Ordinului Arhitecților, filiala Transilvania. Specialiștii din cadrul OAR lucrează acum la tema de proiect pentru Planul Urbanistic Zonal al noului cartier, care va fi realizat printr-un concurs internațional de soluții. Câștigătorul ar urma să fie desemnat până în vară.

„Fiind o arie foarte mare este important să știm unde sunt amplasate grădiniție, școli, administrația cartierului, zone culturale, sportive, tot ceea ce este de interes public să fie de la bun început un dat, într-o hartă dacă doriți, în care să știm că sunt zone intangibile pentru alte funcțiuni. Poate nu vedem chiar noi, dar măcar copiii noștri să le utilizeze ca spații de interes public”, a declarat Szabolcs Guttman pentru EBS Radio.

Specialistul spune că „desenarea”, de la zero a cartierului Sopor ar putea duce la evitarea unor greșeli urbanistice precum cele din zonele Bună Ziua, Europa, Borhanci sau Florești, unde nu a existat o viziune urbanistică de ansamblu pentru dezvoltarea propriu-zisă a zonelor respective.

Punerea în practică a soluțiilor noului Plan Urbanistic Zonal pentru cartierul Sopor este condiționată, însă, de numărul mare de proprietari privați de parcele din zonă, dar și de infrastructura existentă, însemnând linii de înaltă tensiune sau conducte de gaz, a mai arătat Guttmann.

Chiar dacă autoritățile locale compară deja viitorul cartier Sopor cu un nou Mănăștur, arhitectul spune că este de dorit ca Soporul să semene mult mai mult cu cartierul Gheorgheni.

„Noi îl vedem ca o dezvoltare organică a cartierului Gheorgheni, ca și confort. E singurul cartier care merită să devină protejat deja, măcar la nivel local”, a mai declarat Guttmann.

Tranzacțiile de terenuri sunt în exptectativă până la trasarea strategiei pentru zonă, atrage atenția consilierul imobiliar Radu Lucaciu.

„Cea mai complicată problemă este accea că acolo este foarte multă lume implicată, foarte mulți oameni, sunt foarte multe parcele. Cum o să faci să îi împaci pe toți, o să fie un lucru foarte greu, pe terenul cuiva va trece un drum, pe terenul altcuiva va fi un P+10, cum îi îmbini pe amândoi? Vor trebui reorganizate parcelele, alipită toată zonă, reorganizată, probabil recadastrată toată zona”, a declarat Radu Lucaciu.

Conform acestuia, proiectele imobiliare dezvoltate la intrarea în zona Sopor, în apropierea bazei sportive din cartierul Gheorgheni, acoperă o parte infimă din întinderea pe care ar urma să fie dezvoltat cartierul.

La această oră, prețul apartamentelor în zonă se tranzacționează cu aproximativ 1.300 de euro pe metru pătrat. La terenuri, prețurile variază foarte mult, între 30 de euro pe metru pătrat și 300 de euro pe metru pătrat.

Mai multe zone din oraș vor fi reamanejate în urma unor concursuri internaționale de soluții. Este vorba de regîndirea malurilor râului Someș, modernizarea străzilor centrale Kogălniceanu și Universității, respectiv reabilitarea Turnului Pompierilor.

Primăria Cluj-Napoca a aprobat în ultima ședință de CL din 2018 organizarea unui concurs internațional de soluții pentru PUZ din cartierul Sopor, pe o suprafață de 237 de hectare. Tot la finalul anului, municipalitatea a semnat un contract cu OAR Transilvania pentru realizarea temei de concurs. Urbaniștii au 45 de zile la dispoziție pentru asta, dar termenul va fi decalat pentru obținerea tuturor detaliilor tehnice. Proiectanții interesați vor avea la dispoziție 90 de zile de la începerea concursului pentru depunerea propunerilor, care vor fi jurizate de către experți din țară și străinătate.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: