Dezbatere publică pentru parcările speciale pentru biciclete

Amenajarea locurilor de parcare speciale pentru biciclete în parkingurile Primăriei din cartierele clujene va face subiectul unei dezbateri publice, înainte ca proiectul să intre în vigoare – aceasta, în urma unei solicitări a Clubului de Cicloturism Napoca, cea mai veche organizație de profil din oraș.  

Motivul principal al solicitării îl reprezintă politica de prețuri propusă de autorități. De asemenea, reprezentanții asociației consideră necesare și alte clarificări și cu privire la evoluția proiectului în viitor.

„În sfârșit, Primăria dă curs solicitărilor care datează de aproape două decenii, de a face locuri de parcare și pentru biciclete în cartiere, nu doar pentru autoturisme. Este bine că începe să se întâmple, dar este foarte puțin. Să ceri 50 de lei de bicicletă/an nu e mult pentru o parcare acoperită, dar să ceri 110 lei pentru un autoturism, care ocupă loc pentru 10 biciclete, înseamnă că îi dai spațiu de parcare de 20 de ori mai ieftin posesorului de mașină decât biciclistului. Practic, e o taxă de descurajare”, explică președintele Clubului de Cicloturism Napoca, Radu Mititean.

Prețurile propuse pentru un abonament anual de parcare a bicicletei sunt modice și vor încuraja posesorii acestora, spun reprezentanții Primăriei clujene. Pe de altă parte, amenajarea de astfel de locuri în parkingurile de cartier Mănăștur și Gheorgheni va fi extinsă și la alte parkinguri.

„Estimez că până la sfârșitul acestui an, Primăverii și Băișoara vor fi amenajate, urmând să extindem și la celelalte parkinguri pe măsură ce găsim disponibilitate. În cele două parkinguri avem loc pentru vizitatori. Și atunci am putut să luăm din cele 30 de locuri pentru vizitatori, să desființăm 2-3 locuri de parcare pentru mașini și să le punem pentru biciclete. La celelalte parkinguri nu sunt prevăzute locuri pentru vizitatori și atunci ar trebui să anulăm abonamentul unui om care deja și l-a plătit și care își pune mașina în acest parking”, a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.

Regulamentul de exploatare a parcărilor publice din oraș s-a aflat în consultare publică până luni, 5 august. După ce va avea loc dezbaterea publică, proiectul va fi supus aprobării în Consiliul Local.

 

Ovidiu Cornea

 

Te-ar mai putea interesa

X
X
X