Doar 68% dintre firmele românești au investit în ultimul exercițiu financiar, față de 87% în UE, conform BEI

Deficitul de investiții din România este semnificativ, în ciuda creșterii economice din ultimii ani. Astfel, doar 68% dintre firmele românești au investit în ultimul exercițiu financiar, față de 87% în Uniunea Europeană.

Barierele în calea investițiilor sunt incertitudinea în ceea ce privește viitorul, dar și reglementările privind întreprinderile și piața muncii.

Acestea sunt câteva dintre concluziile sondajului anual al Grupului BEI privind investițiile și care a fost prezentat recent la București, potrivit Mediafax.

Potrivit Băncii Europene de Investiții, barierele în calea investițiilor sunt incertitudinea în ceea ce privește viitorul, dar și reglementările privind întreprinderile și piața muncii. De asemenea, potrivit aceluiași sondaj, firmele inovatoare din domeniul tehnologiilor avansate sunt cele mai expuse la dificultăți în obținerea de finanțare externă.

Conform BEI, în România, ponderea medie a mașinilor, utilajelor și echipamentelor bazate pe tehnologie de vârf este una dintre cele mai scăzute din UE, la fel și parcul imobiliar eficient din punct de vedere energetic.

De asemenea, sondajul mai arată că accesul la finanțare constituie o problemă mai mare în România decât în alte țări UE, iar firmele inovatoare, din domeniul tehnologiilor avansate, se confruntă cu dificultăți și mai mari în obținerea de finanțare externă.

Incertitudinea în ceea ce privește viitorul, precum și reglementările privind întreprinderile și piața muncii constituie principalele bariere pentru întreprinderile din România. În plus, lipsa infrastructurii de transport adecvate reprezintă un obstacol mai mare pentru firmele românești comparativ cu întreprinderile similare din UE. Găsirea de forță de muncă având calificări adecvate este o problemă cu care se confruntă în special întreprinderile inovatoare.

La sondaj au răspuns 475 de firme din România, în perioada aprilie-august 2018.

Sursa foto: pixabay.com