Dosarul accidentului aviatic din Munții Apuseni, clasat parțial

Procurorii militari din cadrul Parchetului General au dispus clasarea parțială a dosarului accidentului aviatic produs în 20 ianuarie 2014 în Munții Apuseni. Procurorii susțin, într-un comunicat, că acțiunile sau inacțiunile autorităților din zona în care a avut loc tragedia „nu s-au interpus în lanţul cauzal care a determinat decesul”. De asemenea, angajații ISU, ai Jandarmeriei, Poliției, Ministerului Apărării, dar și reprezentanții autorităților locale nu și-au încălcat îndatoririle de serviciu, au mai stabilit procurorii.

Accidentul aviatic s-a produs în 20 ianuarie 2014 în Munții Apuseni

„În cauza denumită generic «Accidentul aviatic din Apuseni», procurorii din cadrul Secției parchetelor militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, referitor la activitatea militarilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Cluj, Alba, Mureş şi Bihor, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, inspectoratelor de jandarmi ale judeţelor Cluj şi Alba, Ministerului Apărării Naţionale, inclusiv a ministrului de resort, a lucrătorilor din inspectoratele de poliţie ale judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a lucrătorilor din structura de conducere a Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv a ministrului de resort, precum şi a prefecţilor judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a primarilor, viceprimarilor, consilierilor, etc. din comunele judeţelor Cluj şi Alba, corespunzătoare zonei în care se presupunea că s-a produs accidentul aviatic din data de 20.01.2014, întrucât acţiunile/inacţiunile acestora nu s-au interpus în lanţul cauzal care a determinat decesul, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracţiuni”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Procurorii au stabilit că autoritățile care au acționat în zona în care s-a produs accidentul nu sunt vinovate de neglijență în serviciu. „Totodată, a fost dispusă clasarea cauzei sub aspectul infracţiunii de neglijenţă în serviciu, referitor la activitatea militarilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Cluj, Alba, Mureş şi Bihor, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, inspectoratelor de jandarmi ale judeţelor Cluj şi Alba, Ministerului Apărării Naţionale, inclusiv a ministrului de resort, a lucrătorilor din inspectoratele de poliţie ale judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a lucrătorilor din structura de conducere a Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv a ministrului de resort, precum şi a prefecţilor judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a primarilor, viceprimarilor, consilierilor, etc. din comunele judeţelor Cluj şi Alba, corespunzătoare zonei în care se presupunea că s-a produs accidentul aviatic din data de 20.01.2014, a comandantului Institutului Medico-Militar şi a comandantului Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi a secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, întrucât în activitatea acestora nu au existat încălcări ale îndatoririlor de serviciu”, susțin procurorii.

De asemenea, procurorii militari au dispus disjungerea cauzei și declinarea competenței în ceea ce privește acțiunile sau inacțiunile celor doi membri ai echipajului de zbor, activitatea de dirijare și control a zborului, activitatea angajaților ROMATSA și respectarea procedurilor de resuscitare aplicate de medicii civili.

Accidentul aviatic produs în Munții Apuseni în 20 ianuarie 2014 s-a soldat cu moartea pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aurelia Ion și cu rănirea copilotului Răzvan Petrescu şi a medicilor Radu Zamfir, Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu. Aceștia se deplasau de la București la Oradea, unde urmau să preleveze ficatul unui donator care suferise un accident vascular cerebral.

Accidentul s-a produs la o altitudine de peste 1.400 de metri, la granița județelor Cluj și Alba. Epava și victimele au fost găsite de localnici după mai bine de cinci ore de căutări.

Sursa foto: ziarulunirea.ro

Ne poți asculta și aici: