EducaTIFF | Filmul, o punte de comunicare între adulți și adolescenți

Filmul îi poate ajuta pe adolescenți să își dezvolte simțul artistic, gândirea și spiritul critic, dar și să comunice mai ușor. Este unul dintre mesajele programului Young Audience Award, organizat anual de către Academia Europeană de Film.

Echipa filmului „Fight Girl”, votat și de elevii clujeni în cadrul programului Young Audience Award

Programul le propune tinerilor o selecție de trei filme dedicate special lor. Producțiile au rulat în weekend și la cinematograful Victoria din Cluj, iar zeci de adolescenți și-au ales filmul preferat alături de colegii lor de generație din alte 55 de orașe europene.

Votul tinerilor clujeni a mers spre filmul olandez „Fight Girl”, povestea unei fete pasionate de sportul de contact, dar prinsă la mijloc între divorțul părinților și grija față de fratele mai mic.

„Mie mi-au plăcut și cadrele cum au fost realizate, alegerea culorilor. Și este și important să arate prin ce trec copiii și adolescenții, mai ales cu divorțul părinților și problemele în familie”, a spus o tânără, după vizionarea filmului.

„Mi se pare de apreciat efortul pe care l-au depus actorii, mai ales că sunt tineri, de vârsta noastră. Mi s-a părut extrem de greu și de interesant. Și mi-a plăcut că a fost surprinsă latura asta mai grea (a vieții, n.red.), pentru că nu toți copiii au o viață frumoasă și liniștită”, a spus o altă tânără.

Vizionarea filmelor artistice creează noi punți de comunicare cu aceștia, sunt de părere cadrele didactice.

„Din păcate, se fac foarte puține filme pentru ei, iar acest eveniment și filmele selectate li se adresează direct, iar ei se regăsesc acolo. Pe noi, ca profesori, ne ajută foarte mult pentru că sunt un punct de pornire perfect pentru a discuta probleme de-ale lor, gânduri pe care altfel nu și le-ar exprima. Și noi îi cunoaștem altfel pornind de la niște discuții de la filme”, a explicat Dana Grigorovici, profesoară de engleză la Colegiul Național Gheorghe Șincai.

Proiectul derulat de Academia Europeană de Film se adresează tinerilor cu vârste între 12 și 14 ani.

„Ideea este să își îmbunătățească cultura cinematografică, să își exerseze capacitatea de a-și forma o opinie despre produsele mediatice și de a o exprima liber”, a declarat pentru EBS Radio Raluca Lupșa, coordonatoarea EducaTIFF, organizatorul local al evenimentului.

Filmul votat de tinerii clujeni a castigat, de altfel, aseară, premiul Young Audience Award.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: European Film Academy

Ne poți asculta și aici: