Efectul depunctării Clujului la Start-Up Nation: Numărul candidaților a scăzut cu aproape 90%. Restul județelor din Nord-Vest și-au triplat numărul aplicațiilor

Aproximativ 20% dintre planurile de afaceri depuse în programul Start-Up Nation 2018, aflat în curs de derulare, sunt din regiunea de Nord-Vest, respectiv 6.424.

Cele mai multe aplicații nu sunt, însă, din Cluj. Asta și în contextul în care județul Cluj, dar și Bucureștiul și județul Ilfov au fost depunctate, pe fondul densității de IMM-uri de peste 4 la 100 de locuitori.

Județul Cluj a înregistrat, astfel, o scădere semnificativă a numărului de candidați la ediția actuală a Start-Up Nation, față de ediția precedentă. Au fost depuse doar 240 de dosare, față de aproape 2.300 câte au fost în 2017. În schimb, numărul candidaților din celelalte cinci județe ale regiunii s-a triplat, ajungând de la peste 2.000 la mai bine de 6.000.

„Având în vedere că Start-Up Nation a fost primul program național de magnitudinde, a doua ediție le-a dat speranțe oamenilor. Și din județele originare a fost interes, dar s-au mutat și firme din teritoriu, au mers din județul Cluj în celelelate județe. Efectul cred că va fi cel din strategia de dezvoltare a IMM-urilor, aprobată prin Hotărâre de Guvern, respectiv eliminarea disparităților și asta nu face decât să ajute și celelalte județe să își ridice mediul economic”, a explicat la EBS Radio Bogdan Aron, șeful Agenției Teritoriale pentru IMM-uri Cluj, care acoperă județele regiunii din Nord-Vest. Este vorba de Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Bihor, Sălaj și Satu Mare.

Potrivit reprezentantului Agenției pentru IMM-uri Cluj mutarea sediului unei firme are loc în cadrul legal, plus că poate oferi oportunități noi antreprneorilor.

„Având în vedere că Clujul este un oraș efervescent economic și costurile locuirii, dar și cele logistice sunt mai ridicate, astfel că o afacere într-o localitate situată la doar câteva zeci de kilometri de aici, dar în alt județ, îți permite chirii și costuri mai mici și poate fi și o șansă”, a mai declarat Bogdan Aron.

Pe de altă parte, există o serie de afaceri, cum sunt spre exemplu cele în domeniul montării termopanelor, unde activitatea se desfășoară la client, astfel că indiferent de sediu antreprenorul se poate deplasa pentru a presta activitatea în orice alt oraș, susține Bogdan Aron.

În același timp, după primirea finanțării, o firmă își va putea constitui punct de lucru și în alt județ, însă într-un județ care a primit același punctaj și nu în altul.

Peste 33.500 de planuri de afaceri au fost înscrise pentru Start-Up Nation 2018, iar reprezentanții Ministerului Mediului de Afaceri susțin că dispun de finanțare pentru 13.000 de proiecte.

Ovidiu Cornea

X
X
X