Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Antreprenori clujeni nemulțumiți de ediția 2018 a Start-Up Nation. Directorul Agenției pentru IMM-uri: „Programul poate elimina disparitățile din zona de Nord-Vest”

Antreprenorii clujeni sunt nemulțumiți de faptul că noile reglementări ale programului Start-Up Nation oferă șanse reduse firmelor din județ de a obține finanțare.

Potrivit Ordonanței aprobate astăzi de Guvern, start-up-urile din județele cu o densitate mai mare de 4 IMM-uri la suta de locuitori, cum este și cazul Clujului, primesc cu 15 puncte mai puțin decât afacerile din județele cu mai puține întreprinderi.

Corina, o tânără de 21 de ani din Cluj, a intenționat să aplice în program cu o firmă de lenjerie, dar a renunțat.

„A fost super ok totul. Am înființat firma pe Cluj, bineînțeles, că aici am putut, punctul de lucru intenționam tot în Cluj să fie, după care m-a sunat consultantul și mi-a zis că <<să știi că pe Cluj poți să iei maximum 85 de puncte și îți spun direct că nu prea ai șanse așa că mai bine îți faci mutare de sediu, după care mi-a zis că dacă îți faci mutare de sediu trebuie să îți faci și punct de lucru tot acolo, cu angajații din aceeași zonă>>. Și m-a demoralizat maxim. Nu m-aș muta în nu știu ce comună numai ca să îmi pot deschide un atelier acolo”, a spus Corina.

Tânăra, încă studentă, s-a înscris acum într-o Academie de antreprenoriat și caută alternative pentru a-și putea pune pe picioare afacerea.

De altfel, la Cluj funcționează și alte programe la care firmele pot aplica pentru fonduri, inclusiv cele europene, spune directorul Agenției Teritoriale pentru IMM-uri Cluj, care deservește cele 6 județe din Regiunea de Nord-Vest, Bogdan Aron.

„La nivelul județului Cluj există o efervescență economică deosebită, în special în zona IMM-urilor, și nu cred că o să fie afectată foarte mult situația. Există și programe pentru start-up derulate prin POCU (Programul Operațional Capital Uman, n. red.) și există, de altfel, o maturizare a IMM-urilor, care pot trece într-o etapă de scalare. Noi avem programe pe care le derulăm și pentru societățile cu maturitate, în zonă”, a spus Bogdan Aron.

Antreprenorii, forțați să se ducă în zone care nu au piață

Din cele aproape 2.000 de afaceri decontate în acest an în regiunea de Nord-Vest, peste 60% au provenit din județul Cluj. Noile criterii ale Start-Up Nation ignoră faptul că efervescența de IMM-uri din județele Cluj și Ilfov, respectiv municipiul București, cele trei zone care vor fi depunctate, reflectă realitățile pieței, spune administratorul portalului Start-Up Caffe, Claudiu Zamfir.

„Eu cred că e nejustificat, pentru că va forța foarte mult antreprenorii să se ducă în zone care nu au piață. Nu întâmplător anumite zone au puține IMM-uri la suta de locuitori, pentru că pur și simplu nu e piață acolo. Nu poți să deschizi un atelier de depanări auto într-un sat unde pur și simplu nu sunt mașini”, spune Claudiu Zamfir.

Reprezentanții Ministerului pentru Mediul de Afaceri susțin că noile criterii din programul Start-Up Nation urmăresc în primul rând să ajute zonele cu mai puține inițiative antreprenoriale.

Directorul Agenției teritoriale pentru IMM-uri Cluj, Bogdan Aron, explică rațiunile acestor schimbări.

„Criteriul densității IMM-urilor este un criteriu care este trecut în strategia națională de dezvoltare a sectorului IMM Orizont România 2020, acest document a fost adoptat printr-o hotărâre de Guvern și scopul acestei strategii naționale, printre altele este acela de a elimina disparitățile între zone de dezvoltare economice și în interiorul aceleiași zone de dezvoltare. Drept pentru care unul dintre efectele așteptate este acela a de a ajuta și la dezvoltarea celorlalte județe din regiunea de Nord-Vest”, a declarat Bogdan Aron.

Programul Start-Up Nation finanțează 10.000 de afaceri nou înființate, cu sume de până la 200.000 de lei pentru fiecare firmă. Anul trecut au aplicat aproape 20.000 de antreprenori, din care peste 8.000 au depus deconturile de implementare a planului de afaceri.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: pixabay.com

X
X
X