Előre kifizett ebéd a rászorulók számára

Előre kifizetnek egy ebédet a vendéglőben vendégek, akik szeretnének rászorulókon segíteni – most már Kolozsvár is átvette ezt a jótékonysági szokást.

Egy étteremben való étkezés akár jótékonykodás alkalma is lehet. Nápoly kávézóiban született fogalom ihlette és szorgalmazta ezt a cselekvést, ahol az ügyfeleknek lehetőségük van előzetesen fizetni egy vagy több kávét azok számára, akik anyagi lehetőségek nélkül rendelkeznek, néhány pártfogója ennek a kezdeményezésnek aztán kiterjesztette az ötletet éttermekre is.

Kolozsváron a vendéglő tulajdonosok meghívják az ügyfeleket, hogy ugyanezt tegyék, egy előre kifizetett menüvel. Így egy kolozsvári településen azok, akik jó cselekedetet akarnak tenni, levest vásárolhatnak 12 lej illetve ebédet 18 lej értékben.

,,Ez egy új koncepció, amit megvalósítottam, amellyel külföldön találkoztam. Tulajdonképpen ez a jólelküségről szól, a segítőkészségről, amit normálisnak tartok. Valójában a vendégek, akik nálunk étkeznek kifizethetnek előre egy ebédet a rászorúltak számára. Jelenleg, ha ránézünk a hirdetőfalra előre ki van fizetve 2 tányér tyúkhúsleves, 1 tányér parasztleves, egy tányér  sült krumpli rántott hússal, egy másik tányér kifizetett görög leves, és egy pohár kávé” – mondta Călin Oancea, egy étterem tulajdonosa.

Az ilyen típusú projekteket a kolozsvári lakosok felkarolják hamar.

,,Úgy gondolom, hogy Romániában is fellehetne karolni ezt az ötletet, és még több ilyen típusú kezdeményezéseket kellene létrehozni” – mondta egy fiatal lány.

,,Ez egy nemes gesztus, hogy fizessek valakinek, akinek nincs pénze ebédre vagy vacsorára. Külföldön már köztudatba iktatódott, a mi városunkba is jól jönne” – mondta egy kolozsvári lakos.

Sok kolozsvári étterem, amely segíteni szeretne a rászorúltakon, a nap végén adományozza oda a fennmaradt ételeket.

Ioana Pîrlea

A felvétel forrása: Facebook/Casa Vikingilor