Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Elsősegélynyújtás kurzus fiatal szülőknek

A szülők egyre inkább keresik az elsősegélynyújtásról szóló kurzusokat. Egyes esetekben a gyors beavatkozás életbevágó a gyermekek számára.

Ez az üzenet, amelyet a szakemberek átadtak a szülőknek szánt kolozsvári elsősegélynyújtó tanfolyamokon. A gyermekek leggyakoribb balesetei közé tartozik a fulladás és a különféle csípés okozta ​​allergiás reakciók.

A pánik leküzdése érdekében nagyon fontos, hogy a szülők tudják, hogy mit tegyenek és a lehető leggyorsabban cselekedjenek” – hívja fel a figyelmet az egyik elsősegélynyújtás-oktató.

A gyermekek és a fiatalok sokkal érzékenyebbek és nagyon fontos, hogy gyorsan cselekedjünk, hiszen az életkorral az oxigénhiányra való tolerancia is nő. Paradox módon, egy idős embernek nagyobbak az esélyei abban az esetben, ha újraélesztésre kerül sor, mint egy gyermeknek. A gyermekek esetében az időn múlik minden. Ideális esetben azok, akik a gyermek közelében tartózkodnak egy ilyen vészhelyzet idején, azonnal kell cselekedjenek. A gyerekek esetében az arany percről beszélünk, amely az első percet jelenti” – mondja Marius Smărăndoiu orvos.

Még ha az elsősegélynyújtás továbbra is problémát jelent Romániában, egyre nagyobb az érdeklődés a kurzusok iránt, ahol a szülők megtanulhatják, hogyan kell beavatkozni.

Az első perc fontos. Tehát a szülőnek, akár anyának, akár apának, nagymamának vagy a bébicsősznek is tudnia kell, hogy hogyan kell elsősegélyt nyújtani” – mondja Daniel, egy jövendőbeli apa.

A kolozsvári SMURD szakértői szerint a beavatkozások esetében kevesebb, mint 10% -a az ottlevőknek nyújtott elsősegélyt a betegnek a mentő megérkezéséig.

Ovidiu Cornea