Falusi magvakat hoznak be a termelők Kolozsvár szívébe

A kolozsvári embereket egyre inkább érdeklik a falusiak által kínált termékek, beleértve a zöldség- és virágmagokat is. A termelők az ország több városába is elviszik termékeiket, a természetes, azaz bio magvakat.

A „Semințe cu suflet” (,,Lelkes magvak“) csoport Kolozsvárra is ellátogatott. Az emberek saját kertjükben termelik meg a betevőt, és remélik, hogy így növekedni fog azoknak a vevőknek a száma is, akik hagyományos termékeket vásárolnak, mivel nyilván egészségesebb és ízletesebb is.

A termelők nem szeretnék ha elveszlődne a hazai saját termelésű uborka, -paradicsom, vagy akár -kukoricamag, hisz a hazai piacot már ellepte a Hollandiából vagy más országokból származó termékek sokasága.

A kolozsváriak egyre inkább keresik a gazdálkodók által kínált termékeket, beleértve a vetőmagokat is.

A három évvel ezelőtt létrehozott ,,Semințe cu suflet” csoportba az országból mintegy 200 kis termelő vesz részt.

A csoport azért jött létre, mert egyes termelők arra törekedtek, hogy támogassák az újra-ültethető hagyományos magokat, amelyeket évről évre vethetnek el” – mondta Andrei Paven, a projekt egyik koordinátora.

Manapság Kolozsváron még vannak más próbálkozások is, amelyek megpróbálják közelebb hozni a falusi háztartások termékeit a város lakosságához, mint például a ,,Bejön a vidék” program.

A felvételek forrása: Facebook/Seminte Cu Suflet

Ovidiu Cornea

Te-ar mai putea interesa