Fără facturi pe hârtie! Un cluster IT din Cluj face primul pas spre digitalizare

Facturile pe hârtie ar putea fi eliminate printr-un proiect al informaticienilor din Cluj.

În contextul în care România încalcă directiva europeană privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice, IT-iștii clujeni au dezvoltat un proiect de digitalizare a documentelor fiscale.

Prin intermediul acestei inițiative, toate instituțiile publice din țară vor primi facturile în formatele cerute de standardul european, potrivit lui Stelian Brad, președintele Cluj IT Cluster.

„Nu vorbim de emiterea de facturi electronice în sensul unui fișier pdf, ci de transmiterea, într-un format standard, a unor date necesare care să echivaleze cu tot ce înseamnă relația comercială, facturarea serviciilor între părți, monitorizarea plăților. Statul are posibilitatea ca, în timp real, să cuantifice toate tranzacțiile comerciale din țară. Ne gândim la instituțiile publice, la companiile private, chiar la companii mici, tocmai că o astfel de abordare evită erori, greșeli în emiterea facturilor și în prelucrarea lor, repetarea unor procese și creează și un cadru în care totul este transparent”, a precizat Stelian Brad.

Serviciul dezvoltat de informaticienii clujeni va fi pus gratuit la dispoziția companiilor și a instituțiilor publice.

Ioana Pîrlea

Sursa foto: pixabay.com