Fiecare al 24-lea clujean este antreprenor. Județul Cluj are cea mai mare densitate de firme la mia de locuitori, cu excepția Bucureștiului

Județul Cluj are cea mai mare densitate de firme la mia de locuitori din regiunea de Nord-Vest, dar și din întreaga țară, cu excepția Bucureștiului și a județului Ilfov.

Bogdan Pandea spune că cel mai greu lucru este să găsești o idee care să vibreze cu tine.

Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de doi sociologi de la Universitatea Babeș-Bolyai.

Județul Cluj are o densitate de 42 de firme la o mie de locuitori, considerabil mai mare decât media Regiunii de Nord-Vest, care este de 29 de firme la mia de locuitori. Densitatea firmelor de IT și din industrii creative este și ea cea mai mare din regiune, susține sociologul Laszlo Peter.

„Clujul este un centru puternic, în dezvoltare, în avânt, ceea ce se vede și din datele noastre. Am construit o bază de date inedită, sunt cele mai noi date, din 2016. Pe de altă parte au fost mai multe surse incluse în analiză, seriile TEMPO de la Institutul de Statistică, EDEMOS – Recensimentele, Registrul Comerțului, lista firmelor, respectiv datele cerute de la Camerele de Comerț și aceste date sunt pe plan local sau regional”, a declarat pentru EBS Radio, Laszlo Peter.

Bogdan Pandea, antreprenor care a inițiat în urmă cu șase ani o afacere de tip coffee bike, spune că racordarea business-ului cu nevoile reale din piață a fost cel mai dificil pas.

„Din experiența mea, cel mai greu lucru este să găsești o idee care să vibreze cu tine și să confirmi ideea prin a face niște calcule în spate. Pentru că eu din momentul în care am avut acea idee de a face o cafenea pe bicicletă un an și 7 luni de zile am stat să sun în stânga și în dreapta, să fac Excel-uri, să văd că funcționează”, a declarat Bogdan Pandea.

La nivelul regiunii de Nord-Vest, 53% dintre firmele din industriile creative, respectiv 58% dintre cele de IT funcționează în județul Cluj.

Materialul audio prezentat de EBS Radio.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: Facebook/Bogdan Pandea

 

X
X
X