Finn pedagógiai irányzatú iskola nyílik ősztől

Mivel a finn tanítási metódusok világszerte híressé váltak, Kolozsváron is úgy döntöttek, hogy hasonló pedagógiai stílusirányzatot követnek és ősztől pedig gyakorlatba is ültetik az elméleti strukturákat követő jól bevált finn oktatási módszertant.

A finn oktatási modell inspirált egy kolozsvári egyesületet, aki ősztől a Mărăști negyedben fog nyitni egy finn oktatási irányzatú magániskolát, ahol egy év tanulás 18.000 lejbe fog kerülni. Tulajdonképpen ebben az új tanulási megközelítésben rejlik a különbség, amely az iskolákban való tanulás jelenlegi módjára irányul.

,,Ez a megközelítés nagyrészt a gyermek szabadságában rejlik. Nemcsak a padba fogjuk a gyerekeket ültetni, hanem bevonjuk a tanulásba. Célunk, hogy a diákok harmonikusan fejlődjenek minden szinten. Ami a finn tantervet jelenti, felvesszük a rendszer pilléreit, miszerint hangsúlyt fektetünk például a valahova tartozás érzésére, a gyerekek jólétére” – mondja Olga Chiş, a projekt koordinátora.

,,Az a tény, hogy Kolozsváron a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen, a Filológia Karon van az egyetlen hely Romániában, ahol a finn nyelvet tanulmányozzák, értékelem és teljes támogatásban részesítettem egy kolozsvári finn iskola projektjét, amely nagyon fontos pont lenne a közösségünk számára, azért is, hogy vonzza a külföldi befektetéseket, és más nemzetközi iskolák modelljét követve kínálhasson minőségi oktatást” – jelentette ki Emil Boc Kolozsvár polgármestere.

Ioana Pîrlea

A felvétel forrása: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: